ЗВК - Захранване, водено от Карина

ЗВК - Захранване, водено от Карина

Карина стана на 9 месеца и половина, което означава, че минаха близо 4 месеца от началото на захранването ѝ. Крайно време е да споделя малко размисли и факти по темата, придружени от снимки с омацано бебе.

Захранването на бебето е ключов момент в неговия живот. Също така е повод за голямо чудене: Как и кога да захраним, какво да предложим като първи храни. Хора под път и над път, с деца и без деца, лели, баби, стринки и педиатри се чувстват длъжни да дадат съвет на обърканите млади майки. Сокчета на 2м, попара със захар, заместване на всички хранения на 5-6 месеца, са само част от абсурдите, които съм чувала от познати и приятели. И честно казано и аз съм захранена така, но преди 26 години. Тогава гугъл не е бил широкодостъпен, информация не е имало и майка ми е следвала съветите на педиатъра. Сега обаче е 2019 и след много проучвания е доказано, че тези практики са вредни и трябва да спрат. Всеки, който има желание, има достъп до адекватна информация и световни препоръки за захранването на бебета.

На кратко, Световната Здравна Организация (СЗО), препоръчва изключително кърмене до 6-месечна възраст (без други течности, включително вода), въвеждане на твърди храни около 6м и продължаване на кърменето до 2 или повече години.

(Източници: тук, тук и тук.)

Захранване, водено от бебето

Какво е ЗВБ?

Когато Емилия се роди и дойде ред да търся информация относно захранването, попаднах на така наречения метод ЗВБ – Захранване, водено от бебето (или BLW – Baby-led Weaning на английски). Основните принципи, на които се основава този метод, са следните:

 • Започва, когато детето показва признаци на готовност (може да седи седнало поне 10-15 минути само̀ или с малко помощ, изчезнал е рефлекса за избутване с езика, може да координира ръка и уста и да поднася прадмети/храна към устата си, проявява интерес към храната), което обикновено е на около 6 месеца, но може да е и малко по-рано или малко по-късно.
 • Детето се храни само̀ с храна, поднесена в подходяща форма, лесна за хващане от малки ръчички.
 • Още от ден 1 могат да се предлагат всички храни без захар, мед, сол.
 • Предлага се разнообразие от храни, като детето само̀ решава какво и колко да изяде, без да се гледат количества и грамажи.

Повече информация можете да намерите в блога на Мария Нориега.

С Еми практикувахме алтернативна форма на ЗВБ, защото тя имаше много алергии (млечни, яйца, соя, телешко, агнешко, сусам, кокос). Вкарвахме всяка храна по отделно, дълго време и много внимателно, защото често правеше реакции към съвсем обикновени храни като банан, ябълка, домат.

Въпреки трудностите обаче, тя много се забавляваше:

 

Захранване, водено от Карина

С Кари съм много по-смела, макар че в началото много се притеснявах заради проблемите с Еми. За щастие, до момента не е реагирала към нищо и смело си хапва разнообразна храна.

Официалното захранване започнахме няколко дни преди да навърши 6м. Показваше всички признаци на готовност. (На няколко пъти преди това си открадна от моя банан, но шшшш, не казвайте на никого.)

Първите няколко дни предлагах по един вид храна заради собствената си параноя. Ако нямате алергии в семейството можете да започнете по-смело. По това време точно бяха започнали да зреят тиквите на нивата ни, затова се възползвахме и Кари започна пътешествието си в света на храната с домашна тиква.

След като въведох няколко основни зеленчука (тиква, картоф, морков), въведох яйцето и започнах да правя палачинки и кюфтенца.

В седми месец започнах плавно (и с голяма доза страх) да въвеждам млечни продукти. За момента давам масло, сирене, кашкавал, кисело мляко, сметана. Прясно мляко не давам, няма и да давам. Еми и аз също не пием, но това е съвсем отделна тема.

Въведох и храни като паста, леща, елда. Избягвам да давам пшеница обаче, затова пастата е или безглутенова, или от спелта.


И с Еми и с Кари въведох лъжица към края на седми, началото на осми месец. От време на време давам каши и други по-кремообразни и течни храни. Пълня лъжицата и подавам, Кари я взима и сама си хапва съдържимото. Е, случва се да я метне и цялата стая да стане в каша, но ще го преживея. 😀


Храни, които Кари яде:

 • Зеленчуци – Домат, краставица, зелен боб, броколи, карфиол, тиква, сладък картоф, морков, пащърнак, картоф, цвекло.
 • Плодове – Банан, ябълка, авокадо, боровинки, малини, круши, манго, фурми.
 • Зърнени – Овесени ядки, просо, елда, спелта, царевица, ориз, леща, пълнозърнеста пшеница (много рядко).
 • Яйца и млечни, зехтин, риба, пилешко и свинско месо.
 • Тахани от бадеми и кашу, фино фъстъчено масло.

Храни, които не яде (все още):

 • Мед, шоколад, захар, гъби, пържено, полуфабрикати, боб, някои плодове и зеленчуци, които ще въведа, когато им дойде сезона.


Често задавани въпроси + въпроси от Инстаграм:

 • Не може ли да се задави? – Може. И с пюре може, и с вода може. Ако има задавяне, обикновено детето се справя само без намеса. И Еми и Кари са се задавяли няколко пъти, но сами са се справяли. Добра идея е да се запознаете с първа помощ за бебета независимо от метода на захранване. 
 • Как сме сигурни, че яде достатъчно? – не сме. Но това е в основата на ЗВБ, да се доверим на детето да яде каквото и колкото има нужда. Нашата работа е да предлагаме разнообразна здравословна храна.
 • От ден първи ли практикувам ЗВБ? – и при двете деца да. 
 • Бебето яде ли нещо, или всичко отива на земята? – Зависи от бебето. Моите бебета мятат в началото, докато се осъзнаят какво се случва, а после започват да си ядат и каквото пада, обикновено е случайно. Кари сега мята на земята, след като вече се е нахранила и не иска повече.
 • До каква степен се сваряват продуктите? – Не трябва да са прекалено меки, за да може бебето да ги държи стабилно в ръка. Аз давам и сурови плодове от самото начало.


Надявам се постът ми да е достатъчно изчерпателен. Ако имате въпроси, ще се радвам да отговоря. Аз не съм експерт в областта на захранването и споделеното тук е личен опит. За повече подробна информация за особеностите на ЗВБ посетете сайта на Мария Нориега или прочетете книгата ѝ.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.