За книжките – Защо, какво и как?

За книжките – Защо, какво и как?

Ако ме следвате в инстаграм вече знаете, че Еми има специална връзка с книгите. Казвам книги, а не книжки, защото тя има интерес и към книги, които съвсем не са детски. Но за това по-долу.

Няма да ви лъжа – не съм от хората, които четат на децата си от новородени. Знам, че е хубаво, знам, че е полезно за развитието им, но просто не го почувствах като моето нещо. Сега поне бебето ще слуша как чета на кака му, но при Еми не се получи така. Но книжки купихме достатъчно рано, около шестия месец, и започнахме да ѝ показваме картинки и да четем или разказваме кратки текстове по тях.

Защо книгите са важни?

Книгите играят огромна роля в детското развитие, за това е хубаво да насърчаваме интереса към тях. Важно е какъв пример даваме – ако детето ни вижда само с телефона в ръка и никога с книга.. ами знаете това до какво води. Реално аз усещам, че започнах да чета повече именно заради Еми, защото предпочитам да ме вижда с книга, вместо с дигитално устройство.

Чрез книгите децата се запознават с буквите, думите, изреченията и като цяло написания текст. Това в даден момент провокира у тях желанието да се научат да четат. Аз го забелязвам все повече и повече. Същото се отнася и за писането. Еми винаги идва да ме пита какво пиша и вече се преструва, че пише на лист въображаеми думи, което е първата стъпка към това да се научи да пише.

 

Същото прави и с четенето – отваря някоя книжка и започва да чете “на ужким”, измисляйки си думи. Очарователна е. Аз напълно подкрепям насърчаването на точно това вътрешно желание у децата да се научат да копират “големите”, да правят нещата от живота, които ние правим, защото по този начин учат най-добре.

Аз не я уча на буквите и цифрите, не я уча да чете, не я уча да пише. Нямам и намерение. Тя ще го направи по свой начин, когато е готова. На някои хора може да им се струва абсурдно да я оставя да се оправя сама, но за мен не. Аз пък изпитвам вътрешен конфликт с обратния метод – на две години да я обучавам структурирано, да я изпитвам дали е запомнила всичко правилно и прочее. С правилните ресурси около себе си и подкрепа от наша страна като родители ще се научи да чете и пише сама, когато е готова за това.

Книгите стимулират и развитието на въображението, особено ако нямат много картинки. Спомням си като бях малка в какви детайли си представях световете, за които пишеше в книгите. Много ясно и детайлно помня как изглеждаше къщата на Пипи и оградата, която боядисваше Том Сойер.

На какъв език четем на Еми? Защо?

Като живеещи в англоговоряща страна е важно да стимулираме ученето на английския език, особено имайки предвид, че тя не ходи на градина и няма как да го научи там. Затова много често ѝ четем на английски, още от съвсем малка.

До скоро не разбираше нищо, но вече лека по лека започва да схваща за какво иде реч, запомнила е доста думи (подчертавам, че не я уча целенасочено на английски думи, не виждам никакъв смисъл в това) от контекста. Ако видя, че даден текст изобщо не го разбира, го преразказвам, не превеждам дума по дума. Съвсем умишлено, когато четем на английски, избирам книжки, които имат картинки и докато чета наблягам чрез интонация на определени думи, посочвайки съответстващите им картинки, от което тя прави асоциации и запомня.

Спомням си колко изненадана бях веднъж, когато ѝ четох една от книжките за животни. На страницата имаше нарисувана панда и кратък текст за нея (на снимката долу). В момента, в който споменах “panda bear”, Емилия подскочи и каза разочаровано: “Това е панда, не мечка!!!”. Бях потресена. Изобщо не знаех, че е научила какво означава думата “bear”, че и да ме поправи!

Децата са много по умни, отколкото си представяме. Тя дълго време е попивала всичко, което ѝ чета на английски (и това, което чува навън и във филмчетата, които гледа), изграждала си е някакъв речник в главата и вече започва да влиза във фаза възпроизвеждане. По същия начин, по който децата учат майчиния си език, но по-бавно. Сигурна съм, че ако бях се опитала да я уча на думи по начина, по който се преподава в училище, нямаше да знае и половината от това, което знае. Всеки ден ме изненадва с нови думи и освен това започва да разбира като ѝ кажа или я питам нещо на английски. Мисля, че всичко това се дължи в голяма степен на книжките.

Но ние сме българи, вкъщи говорим на български по между си и на нея и съответно ѝ четем много книжки и на български. Много държим да научи майчиния си език правилно. Аз самата не чета нищо на български от много време насам и го отчитам като грешка.

Ето и някои от любимите книжки на Еми:

Български книжки

Поредицата “Защо, Какво, Как?”

Това е една страхотна поредица на издателство “Фют” – интерактивни енциклопедии за деца с повдигащи се капачета. За момента сме събрали 5 книжки, но сме хвърлили око на още 3.

Книжките са със страхотни илюстрации, кратки увлекателни текстове, а капачетата представляват голям интерес за малките ръчички, което задържа вниманието на децата върху книжката. Харесва ми това, че са с твърди страници и като цяло са много стабилни, което ги прави подходящи и за съвсем малките.

“Човешкото тяло” и “Откъде идват бебетата?” на издателство “Фют”

Тези две книжки са на същото издателство и отново са с капачета, но са малко по-различни. “Човешкото тяло” беше хит дълго време, като от нея Еми научи основните органи в тялото като сърце, бял дроб, стомах, черва. Любимата ѝ част е с храната, която става на ако. Толкова я е впечатлило това, че редовно докато сме на масата и се храним възкликва: “Мамо, храната става на ако!” 😀

Книжката е определена като подходяща за деца над 4г, което аз намирам за доста странно. Малко по-надолу ще пиша повече по тази тема.

Тези две книжки също са със сравнително твърди страници, но не са стабилни като поредицата “Защо, Какво, Как?” и се късат малко по-лесно. Еми знае, че книжките трябва да се пазят и нямаме проблеми, но ако детето ви обича да къса книжки, тези няма да са толкова подходящи в сравнение с другите.

“Стихотворения и залъгалки за най-малките” на издателство “Фют”

Тези три книжки са ѝ подарък от един от малките ми братовчеди. Стари са, но са много добре запазени, илюстрациите са страхотни и стихчетата са много звучни. Еми ги обожава и често ги четем.

Английски книжки

С капачета

Имаме сравнително голямо разнообразие от книжки с капачета на английски език. Издателствата са Usborne, Templer Books, Caterpillar Books. Същото важи и за тях – интерактивни са, което ги прави интересни и лесно задържащи вниманието на тодлъри.

Книжки с приказки

Книжите с приказки като цяло по-често биват игнорирани, особено когато са на английски и текстът е по-дълъг. Еми трудно си задържа вниманието, защото както споменах малко по-рано, все още не разбира всичко. За това съм подбрала книжки с кратък текст и повече картинки, по които да прави асоциации. Често се случва и да преразказвам, за да добие представа за какво става дума в текста.

Енциклопедии “за възрастни”

Както споменах по-горе, не разбирам възрастовите ограничения, които издателствата слагат на книгите си. Една от любимите книги на Емилия е огромна енциклопедия на издателство DK, която не е в никакъв случай “детска”. Намерих я в магазин за втора употреба за £3.50! Това е най-смисленото нещо, което съм купувала от подобен магазин. Еми започна да проявява интерес към нея може би към втората си годинка. В началото само я разглеждаше, но вече ме пита кое какво е и как работи. По-долу можете да видите снимки на любимите ѝ страници:

Страниците с бебето ги знае на изуст! Имаше период, в началото на бременността ми, в който разглеждахме само тази книжка и само тези страници. По сто пъти на ден.

Тази книга е безценна сега, и ще продължава да бъде безценна докато Еми расте, защото ще може да разширява знанията си. В един момент ще се научи да чете и ще разбира всичко, което пише вътре. Ще задава въпроси, ще търси допълнителна информация, ако нещо ѝ грабне окото. Та, наистина ми е непонятно възрастовото ограничение на онази книжка на “Фют”..

Единствената причина някоя книга да е неподходяща за дете на каквато и да е възраст е, ако детето има тенденцията да къса страници на книги. За щастие Еми рано се научи да ги пази и имаме точно 2 леко закъсани книжки от периода около годинката ѝ.

Като стана въпрос за книги за всички възрасти, Еми често проявява интерес и към книгите, които аз чета. Странно ѝ е, че нямат картинки, но често ме кара да ѝ чета на глас. Напоследък ѝ чета откъси от “Mindful Hypnobirthing” на Sophie Fletcher, защото аз я чета в момента.

Библиотеката като ресурс 

Преди два месеца се регистрирахме в местната библиотека. Чудя се на акъла си защо чак сега…

Както и да е. Вътре има специална зала за детски книжки, за малки и големи. Има меки диванчета, на които да седнеш и да четеш с детето си. Библиотеката е безплатна за ползване, като всеки член има собствена карта и може да взима до десет книги за период от три седмици. При нужда може периодът да се удължи, ако никой друг не е проявил интерес към съответната книга.

Най-малките деца биват стимулирани да ходят в библиотеката с безплатна книжка за стикери, която им дават при записване. На всяко посещение получават по един стикер, който да залепят вътре.

Всеки четвъртък сутрин има организирано четене на книжки, но все още не сме посетили това събитие, защото започва от 9:45, а Еми обича да спи поне до 10.. Надявам се скоро да се наканим да отидем.

Ето и някои от любимите книжки, които сме наемали от библиотеката до сега:

#НитоДенБезКнижки

#НитоДенБезКнижки е една инициатива на Пири от Empirina. Това предизвикателство има за цел да стимулира редовното четене на книжки на децата.

Ето какво казва Пири за предизвикателството:

“От днес започвам личен пробен проект, който кръстих ‘Нито ден без книжки’. ? Четенето на книги е ежедневие вкъщи, а детското четене се превърна в ритуал, хоби и любов, откакто имаме Матей. Буквално от ден 1 му четем и на 1 годинка вече се виждат огромните ползи от това. 
С инициативата #НитоДенБезКнижки искам да ви показвам как вплитаме четенето в ежедневието си, да ви давам идеи за книги, автори и начини на четене с децата. Искам да подтикна повече родители да обърнат внимание на този благотворен навик и да повярват в множеството ползи от него.”

Ние с радост се включихме в предизвикателството, така или иначе четем всеки ден. ♥

Аз се възползвах и също се включих, като се старая да чета всеки ден, дори да е само страничка. За момента се справям и съм пропускала само веднъж от началото на предизвикателството.

Най-доброто място да научите повече за #НитоДенБезКнижки и да се вдъхновите да участвате и вие, е фейсбук групата, която Пири създаде.

Надявам се постът да е бил полезен и информативен. Очаквам коментарите ви <3 И до скоро!

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.