5 минути грижа

5 минути грижа

След последния ми пост с разказа за препятствията ми миналата година получих много коментари и съобщения от вас, в които ми споделяте, че и вие пренебрегвате себе си и не се грижите достатъчно за тялото и ума си. Отвори се много полезна дискусия и под двата поста – и въвФейсбук и в Инстаграм и просто нямаше как да оставя нещата така. Реших, че имаме нужда да направим нещо заедно като общност, да си обърнем малко внимание и да си отделим 5 минути за грижа за себе си. Вие се съгласнихте и ето ни на прага на това предизвикателство.

Обещавам, че няма да е трудно и времеемко. Идеята е да можем всички да се справим, нали?

Пиша този пост с условието, че не се смятам за експерт в грижата за себе си. Напротив. Аз тепърва проходжам. Има много какво да се желае. Но нещото, което осъзнах в онова болнично легло е, че ако аз не се погрижа за себе си, то няма кой да го направи вместо мен. И последиците от това афектират не само нас, а и семействата ни. Така че хайде да им покажем на това време и на този живот, че ние ги контролираме, а не те нас, и ще боравим с тях както преценим. Ще си направим време за нас.

Какво ще ни трябва:

 • Поне 5 минути време насаме
 • Воля и желание

Предизвикателството ще се състои от понеделник 8-ми февруари до неделя 28-ми февруари. Това ни дава 3 пълни седмици. Всяка седмица ще има тема – тяло, ум, сетива. Защото всяка една част от нас има нужда да получи поне 5 минути грижа и любов.

Всеки ден ще пускам сторита с темата за деня и предложения и идеи.

Ще се радвам да споделяте как върви чрез сторита и съобщения, не се колебайте да ми пишете и да ме тагвате. И се надявам това предизвикателство да вдъхнови повече от нас да си обърнем малко внимание.

Тялото

През първата седмица на предизвикателството ще се погрижим за тялото. Ще танцуваме, ще се движим, ще си правим масажи.

 • 8 Танцувай – Започваме с гръм и трясък. Пусни музиката на макс и танцувай като дете. Все едно никой не те гледа.
 • 9 Разтегни се – Почти съм сигурна, че тялото ти има нужда от разтягане. От толкова стоене и зяпане в екрани по цял ден, всички сме схванати. Пусни си кратка йога или просто отдели 5 минути за основно разтягане на гръб, ръце, крака. Няма защо.
 • 10 Разходи се – Сам/а!!!
 • 11 Масажирай лицето си – С масла или без, с масажор или без, включи таймера на 5 минути и действай!
 • 12 Погрижи се за кожата си – Аз тук без бой си признавам, че почти никаква грижа не полагам и вече започва да си личи. Направи си маска за лице, почисти кожата, сложи крем или лосион.
 • 13 Клекни, бягай, раздвижи се – една бърза тренировка е супер начало за уикенда. Няма нужда да е сложна.  Има нужда да се случи.
 • 14 Дишай – Като завършек на първата седмица си мисля, че дихателни упражнения ще свършат супер работа.

Ума

През втората седмица на предизвикателството ще се погрижим за ума.

 • 15 Рисувай – Дори да не можеш да правиш чудеса на хартията – няма значение. И аз не мога. Арт терапията обаче е голямо нещо. Редовно сядам с децата да рисувам и ми се отразява много добре. Пробвай.
 • 16 Разчисти – Когато около нас е хаос – в ума ни е същото. Разчистването върши чудеса. Прекарай поне 5 минути в разчистване на една зона от дома, или пък на повече!
 • 17 Пиши – прехвърлянето на мислите ни на хартия е нещо, към което искам да се върна, защото когато го правех, ми действаше много разтоварващо. Вземи лист хартия и химикал и довърши някое от изреченията: “Днес се чувствам…”, “Благодар(е)н/а съм за”, “Напоследък винаги….”
 • 18 Говори – обади се на приятелка и си говорете за нещо интересно, или сподели тревога, или поговори с психолог. Ако си достатъчно смел/а може да си поговориш с огледалото. Моята психоложка ме накара да опитам, адски трудно ми беше. Струва си упражнението.
 • 19 Играй – на настолна игра, на топка с децата, на електронна игра или просто с лего – отпусни въображението и се превърни в дете отново поне за 5 минути.
 • 20 Научи нещо ново – тук нямам какво да добавя. Гугъл знае много – попитай го нещо интересно. Или питай приятел, родител, баба или дядо – винаги можеш да научиш нещо ново и интересно от тях, което да те обогати (и да ви сближи).
 • 21 Чети – Книга, статия, интервю, виц. Каквото душата желае.

Сетивата

През третата седмица на предизвикателството ще се погрижим за сетивата си. Ще работим с ръцете си, ще слушаме, ще усещаме.

 • 22 Усети аромата – на кожата на любимия, на косата на детето, на подправките в кухнята, на топлото кафе сутрин. Отдели 5 минути да се насладиш на ароматите около теб (далеч от коша за пране :P), включи сетивата си.
 • 23 Направи с ръце – тесто, пластилин, глина, игла и конец, дърво, боя – възможностите са без край. Задачата е да отделиш 5 минути да твориш каквото ти е на сърце – с ръцете си. Включи сензориката. Усети материалите и движенията. Присъствай тук и сега.
 • 24 Внеси светлина – Светлината е една от причините тази зима да не изпадна в тежка депресия – още от октомври включих лампички и започнах да паля свещи. Та днешната задачка е точно такава. Запали свещ, включи си приятно осветление. Ако пък е слънчево навън излез и поеми слънчевите лъчи, усети ги върху кожата си. Аз копнея за пролетното слънце и при първа възможност ще го направя и ще попия всеки лъч светлина.
 • 25 Поеми въздух – Тук задачата е много лесна. Отдели си ПОНЕ 5 минути, в които да си вдигнеш краката и да не правиш н и щ о. Поеми си въздух, задачите могат да почакат.
 • 26 Хапни любима храна – не любимата на мъжа ти, майка ти, съквартирантката ти, не любимата на злоядия ти тодлър (пилешки хапки и спагети, за вас говорим), а твоята любима храна, за която никога не остава време.
 • 27 Отпусни се – аз тази задача си я представям като дълъг душ или вана с балончета, но може да се интерпретира всякак.
 • 28 Слушай – пусни си хубава музика, слушай подкаст, слушай птиците навън, слушай себе си. Това последното е най-важното. Успех!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.