Направи си сам: Коледен Адвент Календар

Направи си сам: Коледен Адвент Календар

От доста време се каня да направя Адвент календар, но както винаги успях да го свърша буквално в последния момент – малко след полунощ на 1-ви декември. Какво да правя – такава съм си. Това е и причината да не пусна поста по-рано, но здраве да е.

Доколкото знам Адвент календарът не присъства в българските традиции. Но аз отдавна не живея в България и малко по малко попивам и от тукашната култура и обичаи. Календарът ме привлече чисто визуално и идейно, и чак след като реших, че ще го правя, се зачетох малко за произхода му.

Какво е адвент календар

Адвент е периодът от 4 седмици преди Рождество, като може да варира между 27-ми ноември и 3-ти декември. Обикновено календарът започва от 1-ви декември и целта му е да отброява дните до Коледа. През различните периоди видът му е варирал, но в днешно време обикновено включва лакомство, подарък или изненада за всеки ден. Повече прочетете тук и тук.

Нашият календар

Обожавам коледния дух и настроение, а да опаковам подаръци ми е в челния списък с любими крафт занимания. Идеята да подарявам на Еми по нещо мъничко всеки ден до Коледа силно ме привлече. От доста време с Алекс се каним да ѝ направим колекция от животни и сега ни се стори много подходящ момент. Събрах набор от играчки и книжки в 4 категории – динозаври, морски животни, насекоми и сухоземни животни; групирах ги et voila!

Опаковане

Има много различни варианти за опаковане на подаръците и за презентирането на календара. Pinterest ми дойде в голяма помощ, докато се спра на вариант. В крайна сметка реших да опаковам всеки подарък в рециклирана хартия и да украся семпло с естествени материали. Исках евентуално да ги закача на елхичка, направена от пръчки, но поради обема на някои от нещата това не беше добър вариант.

За декорация използвах зелени клонки, шишарки, канап в различни цветове, звездички и сърчица от солено тесто, които бях правила миналата година. (тази година ще правя пак, очаквайте скоро в блога). Използвах кутии от различни пратки, които съм получавала (събирам всичко, минимализмът не ми се получава), рула от тоалетна хартия, сгънати като кутийки, кутии от Pringles. Освен това ми трябваха ножици, двойнозалепващо тиксо, маркер и стикери. Общо взето подръчни материали, които се намират във всеки дом. Не съм купувала нищо специално.

Под елхата

След като приготвих всичко, наредих пликовете в една щайга и ги сложих под елхата. На 1-ви декември заведох Еми до елхата и ѝ обясних, че това са подаръци за нея за всеки ден до Коледа, 24 на брой. Всеки подарък си има номерче, та чрез тях визуално ще се запознава и с числата. Ще трябва и да си упражнява и търпението, защото няма да позволявам да отваря повече от един подарък на ден.

Честно казано, знам, че не е хубаво да превръщаме децата в консуматори и да ги засипваме с вещи, и се опитвам да контролирам потокът от играчки. Но също така смятам, че е полезно да ги радваме от време на време, особено като виждаме такива искри в очите им:

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.