Лунни експерименти с лунен пясък

Лунни експерименти с лунен пясък

Участвам в октомврийското предизвикателство на Real Family JourneyOctober Craft Challenge, и темата за ден 5 беше луна. Много се чудех какво точно да направим, че хем да е забавно, хем образователно. Мислих, мислих, и накрая измислих! Реших, че ще си направим луна с лунен пясък и ще направим експеримент с кратери. На Еми толкова и хареса, че реших да ви споделя, за да можете да предложите това занимание и на вашите деца.

Лунен пясък

Първо направихме лунния пясък – това е нещо като кинетичен пясък, но по-фино като текструра, и леко по-ронливо. В оригиналната рецепта, която намерих, пропорциите бяха 8:1, аз направих половин доза. Абсолютно елементарен е за правене.

Какво ви е необходимо:

  • 8 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч. ч. бебешко олио (или друга течна мазнина)
  • Дълбок съд
  • Бъркалка или лъжица
  • По желание – 1-2 капки етерично масло за аромат

Изсипах брашното в съда (в случая използвах пластмасова кутия), добавих маслото и започнах да бъркам. Разбърках колкото можах с лъжицата и след това започнах да мачкам с ръце, за да може хубаво да се омеси. Еми се включи да помага. Трябва като стиснете малко от “пясъка” в шепа, да запази формата си.

 

Луната

За да направя луната взех кръгъл съд (аз използвах стара дървена кутия от кашкавал, но всякакъв кръгъл съд става – тавичка, плитка купа, кутия от бонбони), в който сложих 2-3 пръста от “пясъка”. Подравних го малко, но оставих повърхността леко неравна. След това отворих книжките и поговорихме малко за луната. Говорихме за формата, за светлите и тъмните петна, за липсата на атмосфера, за кратерите. Прочетох ѝ малко от книжките. Ако искате да ви покажа какво четохме, пишете ми в коментарите. Всички книжки са от библиотеката.

Кратерите

Приготвих различни по големина и тежест предмети, с чиято помощ да направим кратери на лунната повърхност. След това започна забавната част. Пускахме предметите един по един и наблюдавахме какви дупки правят. Пускахме ги от ниско и от високо, обърнахме внимание на факта, че някои дупки са по-дълбоки, други по-плитки.

Тази част най-много се хареса от малката изследователка – 15 минути си игра да пуска камъни, лимки и кестени.

Няма да ви лъжа, мазалото след това занимание беше голямо, но и усмивката на лицето и не отстъпи по размер. Messy play at its best. 

Ако решите да повторите това занимание, ще се радвам да споделите с мен в Инстаграм. Тагнете ме – @wheresiyashines

За разкош ви споделям снимка на слънчевата система, която направи Алекс от малко хартия, боя, корда и други подръчни материали. Темата за космоса е на дневен ред напоследък, а следващо в списъка ни е посещение на The National Space Centre в Leicester. Миналия месец ходихме в Think Tank Museum и Еми беше много впечатлена от планетариума, и съм сигурна, че и в космическия център ще ѝ хареса.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.