За вдъхновението, успеха и блоговете с Мария от LaMartinia

За вдъхновението, успеха и блоговете с Мария от LaMartinia

На втория рожден ден на Where Siya Shines ви споделям един разговор с Мария Илиева от LaMartinia, без която този блог нямаше да съществува.

В продължение на близо две години у мен назряваше желание да създам блог и да започна да споделям свои мисли, снимки и опит по различни теми, но не ми стигаха увереност и знания, за да се престраша. Моя приятелка ми спомена за онлайн семинара, който Мария организираше през ноември 2017. Без много колебания се записах и няколко месеца след края му блогът ми вече беше реалност.

Мария е майка на 2 прекрасни момичета и автор на проектите LaMartinia, ParentLand, #инстаселобг и La Куче Vita.

Разкажи ни малко за себе си. С какво се занимаваш? 

От няколко години съм на свободна практика, което при мен е широко понятие. Когато някой ме попита с какво всъщност се занимавам, трябва да обяснявам надълго и нашироко, затова казвам “на компютър от домашен офис”, при което повечето хора врътват очи и в погледа им се чете “О, значи нищо”. Дори не държа да ги оборвам, lol.

Свободното време и работата при мен са толкова смесени и недефинирани, че ми е трудно да разгранича едното от другото. Обичам да правя неща, в които намирам смисъл, независимо дали това е разходка, екселска таблица или създаване на онлайн съдържание.

Какво те вдъхновява?

Абсолютно всичко – места, хора, събития, гледки, аромати, емоции, образи, сцени, звуци. Най-много децата, не само моите – те са неизчерпаем източник на любов, познание и открития.

Противно на общите схващания, че вдъхновението се процежда само от положителните събития и моменти, мисля, че и тези, които определяме като негативни, могат да бъдат много съзидателни и да сменят перспективата до взнезапно вдъхновение.

Какво според теб прави един личен блог успешен?

“Успешен” е много хлъзгава дума, за някои това може да бъде монетизирането на личния проект, броят последователи, популярността или харесванията.

За мен лично успех е  удовлетворението от това, което създаваш и спокойствието, че се движиш според убежденията и ценностите си. Всичко извън тези две неща не приемам като успех, а като нещо съвсем различно.

Коя е най-честата грешка, която новите блогъри правят?

Всички сме правили подобни грешки, нормално е, когато тепърва се наместваш и намираш. Важното е да порастваме след и покрай тях.

Някои от най-честите са: желанието за бърза реализация, движението по “актуалното за деня”, копирането, движението по повърхността, липсата на идентичност и характер.

Наскоро попаднах на мисъл с неизвестен автор, която гласеше: “You’ll never influence the world by trying to be like it.” Напълно съгласна съм, това мултиплициране на модели, сюжети и образи лишава всички ни от въображение и индивидуалност. Ерата на инфлуенсърите направи всичко по един калъп и вече се появява нуждата от различни, разпознаваеми, характерни проекти, за да изплуваме от морето клонинги.

Трудно ли е да обучаваш други блогъри?

Никога не съм приемала семинарите като обучаване. Просто предавах моя опит, разказвах за собствените си грешки и колебания, синтезирах основните според мен неща. Надявам се да е било от полза на участниците. Като цяло имам затруднения да се приемам прекалено насериозно, може би от тази гледна точка ми беше малко странно. Всички участници, за щастие, бяха чудесни, така че беше истинско удоволствие.

Кое е най-голямото предизвикателство?

В това да имаш блог ли? Да бъдеш постоянен, верен на убежденията си, искрен и непресторен. Много е лесно да се хлъзнеш по образ, който се разминава със самия теб и това, в което вярваш.

Какво ти предстои през тази година?

Не знам, хаха. Не правя амбициозни планове, защото животът постоянно показва как може да ги замете за секунди с опакото на дланта си. Оставям се да бъда изненадана, предизвикана и провокирана.

Кой е любимият ти личен проект?

Всички до един. Създавала съм ги с желание, любов и убеденост.

Можете да намерите Мария на сайта ѝ LaMartinia, фейсбук и инстаграм.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.