Направи си сам: Играчки за елха от солено тесто

Направи си сам: Играчки за елха от солено тесто

Мисля, че е време да спра да обещавам кога какъв пост ще публикувам преди да съм го написала. Отново ви подведох като обещах този пост за неделя, но тогава детето отказа да спи на обяд и не успях да го довърша навреме, а вчера изскочи нещо неочаквано и пак не стана. Но, ето ме тук и сега, пиша и се надявам да успея да публикувам днес 😀

Нека давам по същество. Миналата седмица ви показах украшения от сушени портокали, а днес ще споделя с вас как да си направите играчки за елхата от солено тесто – бързо, лесно и без опаковка! Тестото е елементарно за правене, а ако имате малки деца е чудесна възможност да ги включите в направата на играчките. С Еми заедно забъркахме съставките, омесихме тестото, направихме формичките, оцветихме. Миналата година също правихме такива, тя беше по-малка, но се забавляваше много.

Тестото

Тестото е елементарно за правене. Трябват ви 1ч.ч. брашно, 1ч.ч. сол и 1/2ч.ч. вода. Аз добавих и малко канела за аромат, може и без нея.

След като объркате всичко добре, ще получите среднотвърдо тесто. Преди да е готово за работа трябва да се омеси хубаво. Аз поръсвам брашно на плота и така меся. Или по-точно поръсвам брашно на плота и Еми меси..

Следващата стъпка включва разточване на тестото на малки порции и оформянето на играчките. Старайте се разточеното тесто да не е много дебело, защото много трудно ще изсъхне след това, а и играчките ще станат много тежки.

След като изрежете фигурките ги нареждате в тава, постлана с хартия за печене или силиконова подложка и правите дупки. Аз използвах метална сламка за целта. Сушите на около 100 градуса до пълната им готовност. Времето на сушене ще зависи от фурната ви, на мен ми отне 4-5 часа.

Докато аз нареждах формичките в тавата и правих дупките, Еми реши да се омаца с брашно – лице, коса, очи – имаше навсякъде!

Оцветяването

Тази част е най-интересна за малчуганите. Оставете ги да развихрят въображението си. Аз усещах вътрешно съпротивление докато гледах как Еми маца снежинката с червено и звездичката със синьо, но в крайна сметка реших да не се намесвам и я оставих тя да реши кое в какъв цвят да е. Аз оцветих няколко в стандартните цветове – всички останали бяха нейно творение.

След като ги боядисате от двете страни и изсъхнат напълно, връзвате по един канап или панделка през дупките и ги окачате на елхата. Еми си има нейна елха в стаята си и си я украси почти сама. Окачихме и портокаловите играчки, както и някои други купени и ръчно правени, които имахме от предните години.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.