Домашно училище - септември 2020

Домашно училище - септември 2020

*Постът съдържа affiliate линкове*

Предупреждавам, че това ще е дълъг пост.

Дълго време се чудех как точно да структурирам тази поредица от постове, която започвам. В началото мислех да правя видео всяка седмица. Хубаво, амa видеото от първатa седмица на септември го обработвах 4 седмици.. Бързо се отказах от този вариант, доста нереалистичен ми се стори. Та аз не успявам да пиша редовно, камо ли да обработвам по едно видео всяка седмица. Абсурд.

После реших да правя седмични постове. Започнах да си водя бележки, да правя снимки на най-интересните неща, които правим през деня (не че някога съм спирала да правя снимки, де). Първата седмица на септември мина, после втората, а блог пост нямах нито един, та и от това се отказах бързо, бързо. Това просто не съм аз. Аз съм хаотична и неорганизирана, трябва ми някаква структура, която да не е много взискателна.

Затова се спрях на следния вариант, поне за сега. В началото на всеки месец ще пускам блог пост от предходния, в който ще има видео от първата седмица на месеца и снимки и текст за най-интересните занимания, които сме правили през останалото време.

Идеята на цялото това нещо е да си водя един вид дигитален визуален дневник, а и да ви покажа как изглежда животът ни като хоумскулинг семейство. Дните ни са много динамични понякога, друг път даже скучни. Често нямаме планове и правим каквото ни се прави на момента. Спонтанни сме и засега това работи за нас.

Стига съм се обяснявала, оставям ви да се насладите (надявам се) на видеото от първата седмица на септември и всички други снимки и идеи за занимания, които правихме през септември по-надолу в поста.

 

31 август – 6 септември

Как мина първата ни седмица можете да видите във видеото:

Умения и знания, които е научила или упражнявала през тази седмицабиология – гълъби и яйца, покрай които говорихме за смъртта, за животните, които биха изяли падналите гълъби, за скелетите им; ларви на калинки; арктични животни, жирафи и други животни от Сафари Парка, динозаври и различните им особености, пеперуди, семена, морски животни; писане – самоинициирано писане на продукти за списъка за пазаруване; четене – чрез книжки; математика – подреждане и писане на числа; физическа активност – катерене на площадките и бягане на двора, танци, йога; география – къде живеят крокодилите и пингвините; физика – метеорология и астрономия – чрез книжки за космоса, Метеорологичната станция на Гери Боева и наблюдаване на времето навън.

А ето и накратко в снимки и думи:

В понеделник бяхме цял ден навън по паркове и площадки, намерихме 2 умрели гълъбчета и няколко счупени яйца, говорихме за вероятната причина за падане, търсихме им гнездото. Намерихме ларви на калинки, любимците на Еми. В парка събрахме кестени и листа, наблюдавахме патетата, играха на площадката. Вкъщи четохме книжки, гледахме видеа за нарвал, полярна лисица и други арктични животни, които тя видя в една от книжките, играхме на асоциации.

Във вторник бяхме в Leamington Spa – Jephson Gardens, наблюдавахме канутата в реката, посетихме Sensory Garden, където се гледахме в криво огледало и свирихме на музикален инструмент.

В сряда Алекс почиваше и ходихме в West Midlands Safari Park, където хранихме сърнички и жирафи и отидохме на гости на динозаврите.

В четвъртък и петък си бяхме вкъщи. Дойде ни пеперуда на гости, четохме, играхме, подреждахме. Учихме за семената, Еми писа числа.

В събота бяхме в гората с приятели, вечерта децата правиха йога и танцуваха.

В неделя преди обяд бяхме вкъщи, играхме на I Saw it First, Еми снима с фотоапарата, гледахме цирк, после излязохме на разходка и ни валя като из ведро. И така завърши седмицата ни.

7 – 13 септември

Умения и знания, които е научила или упражнявала през тази седмицабиология – насекоми, зеленчуци, познаване и идентифициране на домашни и диви растения, семена; физическа активност – бягане в гората и по площадки, спускане по зиплайн, катерене; математика – теглене и определяне на най-голямо тегло; готвене – приготвяне на оцет, почистване на диви и домашни плодове и зеленчуци; писане; рисуване.

В понеделник ходихме на нивата да берем зеленчуци. Както винаги, Еми рови червеи и буболечки. Просто ги обожава. Разглежда ги, говори им, разхожда ги. Вечерта ходихме до супермаркета, където Еми изтегли 3 патладжана и сравни теглото им, определяйки кой е най-тежкия. За момента учи математика основно по този начин – в ежедневието – броене на различни предмети, сравняване, събиране, изваждане, теглене, измерване. Често самоинициирано. Понякога с подбутване от мен.

Във вторник ходихме в гората да съберем бъз и ябълки, както и да ловим съкровища с картата На лов за горски съкровища, която създадохме с Гери миналата година. (А тази година Гери превърна илюстрациите от лова на съкровища в карти за игра на памет, можете да ги изтеглите безплатно от тук.)

В сряда прекарахме деня с приятели на площадка. След това се разходихме в парка, където видяхме строителен обект и Еми задаваше всякакви въпроси за багери, тухли и какво ли още не. Обсъждахме неща като ширина на тухлите, как се строят стени, какво точно правят багерите и защо строителите носят каски, както и какво е нивелир и за какво се използва. Като се прибрахме чистихме бъз, бъркахме оцета от диви ябълки (които бяхме събрали няколко седмици преди това), Еми бели царевица, четохме книжка за жизнения цикъл на растенията.

В четвъртък си бяхме вкъщи. Играхме на двора и четохме книжки, а по време на следобедния сън на Кари с Еми учихме за семената като част от програмата на Raising Little Shoots – Exploring Nature with Children. Говорихме за различните видове семена, каква е ролята им, как и защо пътуват. Обсъдихме кои от тях можем да ядем, а после изписахме думата СЕМЕНА със семена. След това извадих глината и си направихме чинийки, които декорирахме с бобчета, просо, шипки. Еми пожела просо за обяд, та сготвихме и представихме семената нагледно като храна. Еми много обича такъв тип занимания и се опитвам поне веднъж седмично да ѝ организирам нещо.

Книгите, които четохме:

The Amazing Life Cycle of Plants

The Tiny Seed

It Starts With a Seed

Nature School

Последва игра с охлювите и свободно писане/рисуване.

В петък отново имахме пеперуда (Speckled wood butterfly) на гости, а след това намерихме молец в двора. Децата поиграха, събрахме лешници, а късно след обяд отидохме до парка с патетата наблизо до вкъщи. Прибрахме се по тъмно и наблюдавахме няколко прилепа.

В събота Кари стана на 18м и отпразнувахме с дълга разходка в парка и площадка.

В неделя си бяхме вкъщи, Еми рисува жирафи и патета, с Кари играха с вода на двора, четохме книжки и стягахме багажи за Уелс.

14-20 септември

Умения и знания, които е научила или упражнявала през тази седмицафизическа активност – дълги разходки, изкачване на хълмове и планини; четене и букви, градинаство, работа с дърво, биология, биология, биология… Един от основните интереси на Еми в момента е биологията – растения, буболечки, животни, анатомия, човешко тяло, скелети, кости, мозъци, кръв, бели кръвни телца, вени.. така че дните ни са изпълнени с много учене на б и о л о г и я под всякаква форма.

От 14-ти до 16-ти септември бяхме в гр. Лангофлен, Уелс.

Посетихме замъкът Динас Бран, катерихме малко към връх Сноудън, полюбувахме се на дружелюбни овце, вървяхме по Аквадукт Понцесилте. Повече подробности можете да видите в този пост и във видеото.

 

В четвъртък бяхме вкъщи, децата търсиха буболечки, събирахме лешници, правихме дървени кръгчета. Еми обича да ми помага със шкуренето.

Вече можете да се ориентирате какво обичаме да правим най-много, предполагам. 😀 Обикновено след интензивни дни навън (когато пътуваме или сме цял ден на гости или в гората, в парка и т.н. си взимаме поне един ден почивка, за да се възстановим физически и емоционално (главно аз, но и децата), и след това ходим на следващото място. Аз съм интроверт и лесно се измарям, ако се виждам с хора прекалено дълго или прекалено често.)

 

В петък бяхме на горско училище с приятели и търсихме буболечки, в тон с темата за седмицата от програмата Exploring Nature with Children. Намерихме woodlice, умряла оса (която бързо беше прибрана за колекцията от буболечки), ларва на някакво насекомо в един жълъд, охлюв и още, и още. След горския лов на буболечки седнахме да четем тематични книжки на двора, ама ни заваля и бързо се прибрахме.

Книгите, които четохме:

Nature School

Can You Find 12 Busy Bees?

A Year of Nature Poems

A First Book of Nature

Bug Detective

Малкият градинар

В събота и неделя си бяхме вкъщи. В събота четохме книжки, подреждахме, играхме на двора, рисувахме и боядисвахме камъни, а в неделя правихме занимание с пчели. Използвах камъчета пчели (които правих сама от кръгли камъни и акрилни фулмастри), тематични книжки, хексагоните от тази игра с форми и ресурсът за пчели от Гери Боева. Българските букви са част от онлайн приложението към Метеорологичната станция от Гери, а английските написах сама върху дървените кръгчета, които изрязахме и изшкурихме с Еми в петък. 

21-27 септември

 

Умения и знания, които е научила или упражнявала през тази седмица – градинарство, биология, сортиране по вид/отличителни белези, рисуване, четене.

Понеделникът започна слънчево и лежерно с палачинки и игри на двора. Децата помогнаха на баща си да окоси тревата и да засади циклами покрай пътеката, намериха червеи, поляха билките.

После Еми поиска пак да играем с буболечките. Този път изкарах картите от Stephanie Hathaway Designs и сортирахме буболечките на “насекоми” и “не насекоми”, като обсъдихме как да отличим насекомите от другите. (3 части на тялото, 6 крака.) Еми броеше краката. Засегнахме и темата за симетрията, но не беше впечатлена и не задълбахме. Разбрахме, че паяците и скорпионите са от семейство arachnids и са братовчеди. Еми поиска да гледаме клипче за скорпионите, пуснах ѝ видео на National Geographic Kids.

 

След обяд ходихме на нивата. Извадихме картофи, обрахме царевицата и боба. Децата ми помагаха, кой както може.

Във вторник имахме хоумскул среща с приятели вкъщи, гледахме буболечките от колекцията на Еми с микроскопа, децата играха на bug bingo от Stephanie Hathaway Designs и tic tac toe (морски шах) с камъчетата калинки и пчелички.

В сряда си бяхме вкъщи, играхме и четохме книжки. Еми гледа филмчета. Мързелив и лежерен ден. Даже нямам снимки.

В четвъртък бяхме в гората с приятелка, търсихме гъби и събирахме съкровища. Намерихме Puffball mushroom (Calvatia), както и King Alfred’s Cakes (Daldinia Concentrica), Honey fungus (Armillaria Gallica) и много други. Google Lens е страхотна апликация за идентифициране на растения и гъби. Намерихме и череп на граблива птица, децата бяха впечатлени. Страхотна разходка си направихме.

В петък бяхме на горско училище The Forest Unschool, което аз и Анабел организираме. Дойдоха още 2 майки с по 2 деца, на 6, 8, 10 и 11г. Децата играха свободно, ние си побъбрихме. Винаги се удивявам като наблюдавам деца на различни възрасти да играят заедно, получава се страхотно. Нито веднъж не се скараха, големите се грижеха за малките, малките се учеха от големите. Красота. Като се прибрахме Еми разглежда книжки, изрязва фигурки от хартия, сортирахме колекцията от горски съкровища.

В събота бяхме цял ден на пазар, ходихме и до библиотеката, а като се прибрахме четохме новите книжки.

В неделя Еми чете книжки, рисува, прави отпечатъци от листа, справихме фигурки от ябълки и клечки за зъби.

 

Така изглеждаше месец септември у нашето домашно училище. Аз се радвам, че успях да сглобя този огромен пост, с който да ви покажа ежедневието ни и се надявам да ви е полезен. Ако имате въпроси или бихте искате да пиша за нещо конкретно относно заниманията ни, домашното училище или каквото и да е, ми пишете, ще се радвам да си поговорим или да отговоря на въпросите ви.

Очаквайте октомврийския пост в началото на ноември.

Слънчева и шарена есен на всички и до скоро хххВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.