Домашно училище - октомври 2020

Домашно училище - октомври 2020

Получих доста позитивни отзиви за поста “Домашно училище – септември” и много се радвам, че ви е харесал. Постът за месец октомври се забави доста поради много причини, една от които е, че само мисълта да напиша толкова огромен и обемен пост с толкова много снимки отново ме отказваше и седмици, дори месеци наред дори не сядах да напиша чернова или да подбера снимки. В един момент просто реших, че ще трябва да пробвам други модели на структура на постовете и да експериментирам, докато намеря моя. Честно казано и постоянното правене на снимки на всичко доста започна да ме изнервя и спрях да го правя, което означава, че няма как да сглобя пост като септемврийския.

Затова този пост ще е структуриран по различен начин, ще е малко по-сбит, разделен на проекти, вместо на седмици и дни. Видеото също ще претърпява промени, докато не намеря начин да се получава най-добре и най-бързо. Видеото от септември беше 43 минути и отказа много хора изобщо да започнат да го гледат. Този месец ще ви го представя по различен начин и ще видим дали това работи по-добре.

Както и предния път, започвам с видео от първата седмица на oктомври, а останалата част от месеца ще представя в снимки и текст, този път по проекти, не по дни.

28 септември – 4 октомври

Как мина първата седмица от месеца можете да видите във видеото:

Умения и знания, които Еми е упражнявала през тази седмица: биология – Природоисторическия музей с всички експонати, елени; математика; писане; четене; физическа активност – танци и йога; грижа за дома; фотография; физика, химия и астрономия – занятия за луната, слайм, работа с глина; градинарство и земеделие – бране на зеленчуци, дърводелство.

Ето и накратко в снимки и думи:

В понеделник сутринта предложих игра с букви и пластилин, след това бяхме на нивата, след това пътувахме за Лондон при приятели, където Еми се упражнява да чете с леля си. Във вторник прекарахме деня в Bushy park при елените, където наблюдавахме поведението им, говорихме с какво се хранят, разгледахме акото им. В сряда прекарахме целия ден в Natural History Museum –  любимият музей на Еми. В четвъртък си бяхме вкъщи, играхме на двора, Еми ми помогна с шкуренето на една табличка за игра, прекара много време в ролеви игри. В петък имахме хоумскул ден с приятелско семейство, децата се упражняваха с фотоапарата и учиха за луната чрез игри и принтирани ресурси от Гери Боева и Stephanie Hathaway Designs. След обяд четохме книжки на тема космос и луна и правихме фазите на луната от глина. В събота и неделя си бяхме вкъщи, играхме на двора, гледахме цирк, броихме нарисувани с тебешир слънца, Еми надписа хоумскул дневника си.

Видеа за луната и планетите:

 

Останалите дни на октомври:

От септември месец следваме програмата на Raising Little Shoots Exploring Nature with Children, така че правихме доста занимания по нея. Ходихме на горско училище, където събирахме и сортирахме листа, направихме апликация на дърво с листа и пръчки, украсявахме тикви, брахме шипки за сладко и сушихме за чай, използвахме пресата за листа да си направим хербарии, наблюдавахме пеперуди и други насекоми, рисувахме много, прекарахме доста време на нивата, брахме зеленчуци. Започнахме нещо като вечерна рутина – преди вечеря да прекарваме около час-два в творчество и учене.

Листа

Моята приятелка Анабел ни подари преса за хербарии и определено се възползвахме – събрахме листа с всякакви цветове и форми, които изсушихме в пресата и използвахме за декорация на къщата и крафт проекти. Искаше ми се да правим пак восъчни листа, но не успяхме да се организираме.

Някои от заниманията ни с листа включваха сортиране по цвят, големина и форма, апликации с листа, рисуване и отпечатъци на листа.

Есенни дървета

Една от темите по програмата беше есенни дървета. Наблюдавахме ги по време на разходките ни, говорихме за отличителните белези на есенното дърво, за цвета на листата, защо сменят цвета си и падат, защо някои дървета имат зелени листа през цялата година. Направихме си есенно дърво с помощта на малко кора, листа, пръчки, лепило и парче стар бял тапет. Четохме книжки за есента, правихме си дървета с геометричните фигурки на Melissa&Doug, изписахме думите AUTUMN TREES (есенни дървета) с помощта на дървените кръгчета с букви, които направих.

Тикви

Последната седмица на октомври беше седмица на тиквите и Хелоуин. Използвахме ресурси от Гери Боева и Стефани Хатауей Дизайнс за да научим някои интересни неща за тиквите, Еми писа и рисува, после прави тикви от пластилин. С баща си направиха страшни тикви с мъх, очички и листа. Издълбахме тиква, изпекохме ѝ семките, направихме тиквен сладкиш. Разгледахме темата чрез игра и храна. Едно четири годишно дете няма нужда от повече.

Горско училище – The Forest Un-School

Октомври беше повече от благоприятен за горското ни училище. Топли, сънчеви дни, много горски съкровища за намиране и изследване. Малко повече за горското ни “училище” разказвам тук.

Нивата

Прекарахме и доста време на нивата, събирайки последните зеленчуци за сезона. Моркови, пипер, карфиол, картофи, тикви. Времето, прекарано в работа със земята е безценно за децата – учи ги на адски много неща! Учи ги на произхода на храната, кръговрата на живота, жизнения цикъл на растенията, хабитатите на различните животинки и насекоми, кое растение е ядливо, кое е отровно, кое е плевел, кое жули или боде.. Учи ги на търпение. Виждат, че за да порасте един морков трябва много време, много вода и хубава пръст, правилните условия и температура. Когато средата на май месец падна слана и ни изгори картофите и боба, се научиха, че нищо не е сигурно и че температурата много влияе на растенията.

В гората за шипки + занимания по ресурса на Гери Боева (Letters From Mom)

От няколко години насам всеки октомври берем шипки от гората, а след това правим шипков мармалад и сушим за чай. Тази година и двете деца се включиха в брането, и освен това обогатихме преживяването с помощта на пластилин, жълъди с написани върху тях букви и красивите материали на Гери. Шипковия ѝ ресурс можете да изтеглите безплатно от блога ѝ.

Буболечки

Октомври ни срещна и с много буболечки. Пеперуди, пчелички, гъсеници. Вкъщи влезе и един огромен стършел, който хванахме с помощта на буркан, разгледахме го, поговорихме за стършелите, прочетохме малко информация, пуснахме си 1-2 клипчета и го пуснахме навън.

Вкъщи – игра, четене, писане, танци

Дните, прекарани вкъщи заради лошо време или просто, защото искаме почивка, не бяха скучни. Включваха много книжки, рисуване, писане, още книжки, и още рисуване, бордни игри (I saw it first! е най-яката игра, ever!), неструктурирана свободна игра, лего, ролеви игри, конструктори, готвене, ремонти с тати, игра със сензорни материали като слайм, пластилин и cloud dough.

Игра на двора

Когато искаме да сме навън, но не ни се излиза на разходка (признавам си, случва се по-често, отколкото ми се иска), излизаме на двора.

Едно от заниманията, което им измислих в един хладен, но слънчев ден, беше рисуване на сенски на листа. Сложих един голям лист хартия върху вратата на двора, на място, на което сянката на близкото растение падаше върху листа. Дадох им четки и бои и ги оставих да рисуват.

Също така помогнаха на баща си с плевенето и обирането на последните зеленчуци от градината – късни репички и зелени домати за туршия.

Екранно време

Вкъщи екраните са позволени с мярка и не се притесняваме да ги използваме както за образователни видеа, така и за забавление – гледане на филмчета, танци и йога. (В този пост съм събрала интересни идеи за използване на екраните по разнообразен и образователен начин.)

Заради настоящата ситуация с ковид няма как да запишем Еми на танци/плуване/гимнастика, затова се възползваме от ресурсите на YouTube и тя прави 2-3 пъти седмично йога или танцува зумба за деца.

Това е от мен за сега, до скоро

Ако имате въпроси, пишете ми тук в коментарите или в инстаграм <3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.