Направи Си Сам: Супер Лесен Слайм с 4 Съставки

Направи Си Сам: Супер Лесен Слайм с 4 Съставки

В днешния пост ще ви покажа как да си направите супер лесен слайм, използвайки само 4 съставки. Толкова е пристрастяващ! (Шш, можете да го използвате вместо стрес-топка, докато децата се занимават с нещо друго, аз го правя постоянно!) Но защо ви трябва слайм? Вече сме 2018, и всички би трябвало да знаем колко важни са сензорните занимания за развитието на бебета и тодлъри. Те стимулират малките им мозъчета, подпомагат моторното им развитие и не на последно място са забавни! Има много видове сензорни занимания, които можете да предложите на малчуганите. Когато беше по-малка, под и около годинката, Еми обожаваше да си играе с леща, боб, и всякакви подобни варива. Хващаше ги с малките си ръчички, оглеждаше ги, пускаше ги, хвърляше ги, изучаваше как са на допир и какво може да прави с тях.

 

a toddler making a funny face and playing with oats on the floor
Емилия си играе с нещата от сензорната си кутия – в нея има торбички с ориз и овесени ядки, торбичка с макарони, домашен пластилин и сензорни бутилки.

 

A toddler playing with beans on the floor
А тук Еми си играе с боб в къщата на прабаба си.

 

Емилия е вече на почти 2 години (времето лети толкова бързо!!!) и подобен тип занимания (с боб и леща) не успяват да и задържат вниманието за по-дълги периоди от време. В момента търси по-сложни игри и начини да упражнява креативното си мислене. Напоследък почти ежедневно си играе с домашен пластилин (или плей-до) и слайм (когато аз бях малка, го наричахме просто желе). Такъв тип игра стимулира мисленето й – докосвайки ги разучава различните текстури; може да ги дърпа, да прави фигурки с тях, да ги реже, да ги оцветява (?!)

A toddler girl colouring her super simple slime with markers

Няколко пъти купих слайм от магазина и тя много се забавлява. Но е доста скъп, (2 паунда за една малка кутийка) и издържа само няколко дни, така че не е бюджетна играчка. Затова потърсих рецепти в Pinterest и YouTube, за да се опитам да и направя сама. Първите няколко опита, честно казано, бяха пълна трагедия, дори не си заслужаваше да ги снимам. Бях намерила рецепти на основата на лепило и течен препарат за пране. Всеки път сместта си стоеше течна, не се сгъстяваше. Това, което не беше упоменато във въпросните рецепти е, че препарата задължително трябва да съдържа борова киселина. Иначе нама да проработи. Аз се порових още малко и намерих супер лесна рецепта, която работи безотказно всеки път, затова трябва да я споделя с вас! По-надолу ще обясня как се прави:

4 Прости Съставки

A collection of ingredients needed to make homemade super simple slime: a bowl, pva glue, baking soda, food colouring, eye lens solution, a spoon or pencil.

  1. PVA лепило – няма значения коя марка, всяко PVA лепило би свършило работа
  2. Сода – без нея нама да проработи рецептата, така че е задължителна
  3. Боя за храна – тази съставка е по желание, ако искате да направите слайма цветен. Може да използвате един цвят, или да смесите няколко; може да добавите и брокат, за да блести (но имайте предвид, че цялата ви къща ще е в брокат след това).
  4. Течност за контактни лещи – това е най-важната съставка. За да проработи рецептата, течността трябва задълбително да съдържа борова киселина. Това е веществото, което реагира с лепилото и содата и превръща течния микс в слайм.

Как да направите супер лесен слайм

 

Направата на слайма е същото толкова проста, колкото и списъка със съставки:
  1. Изсипете лепилото в купичка.
  2. Добавете содата и разбъркайте добре.
  3. След това добавете боята и/или броката и бъркайте докато цвета се уеднакви.
  4. Следващата стъпка е добавянето на течността за контактни лещи. Слагайте я малко по малко, като бъркате постоянно. Постепенно сместта ще се сгъсти. Когато се отлепи от стените на съда, в който я бъркате, ще стане на нещо като буца около бъркалката.
  5. Когато сместта вече не лепне по пръстите ви при допир, сложете я на равна повърхност (но не върху дървени повърхностти, които са лакирани – слаймът ще залепне и ще свали лака, случи ни се няколко пъти..) и започнете да го мачкате и месите докато спре да залепва по ръцете ви.
  6. Слаймът е готов за игра!

Слаймът издържа 2-3 дни, но е най-добре да се играе с него веднага след направата му. Тогава е най-мек и разтеглив. Колкото повече играете с него, толкова по-твърд става.

Трикове

A toddler looking down at her top which has slime on it

О, не! Имам слайм по дрехите! Сега какво?

Слаймът много лесно залепва по всякакъв текстил – дрехи и килими включително. Но не се притеснявайте. Също толкова лесно се чисти. С ръка махнете колкото можете повече от слайма. След това го накиснете в гореща вода. Използвайте четка или гъба за да премахнете остатъците. Във видеото по-горе сме демонстрирали как става. Ако слаймът е засъхнал го накиснете за по-дълго време в гореща вода, докато омекне.

Как да го съхраняваме

Слаймът не издържа много и е най-добре да се играе с него докато е още свеж. Но за да го запазите максимално дълго трябва да се съхранява в съд с капак, за да не влиза въздух.
Надявам се рецептата да ви е била полезна, пишете ми да споделите дали сте пробвали и дали ви е харесала.
До скоро! 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.