Бебеноските на България Част I - София

Бебеноските на България Част I - София

Бебеноските на България е личен фото проект за бебеносещите майки, с които се запознах в България. Проектът започна декември 2017, когато прекарах месец и половина на родна земя и имах възможност да организирам фото срещи. Мисля да го продължа лятото, при следващото прибиране. Имам щастието да познавам тези всеотдайни и грижовни майки, които са съумяли да се сплотят и се подкрепят една друга. Първата ни снимкосреща беше в Борисовата градина в София, в един много снежен, но топъл и слънчев ден. Портретите станаха много интересни с топлата контражурна светлина, която се прокрадваше между дърветата. Много фотографи се страхуват от слънцето, но аз го обожавам. С годините се научих да го манипулирам в своя полза.

Защо се захванах с този проект?

Бебеносенето за мен е много важна част от родителството, и затова една от личните ми мисии е да допринеса за разпространяването му. На този етап нямам възможност да се сертифицирам за консултант, но и това ми се иска да се случи някой ден. Но дотогава мога да използвам уменията си, за да може повече родители да научат за бебеносенето и ползите му за бебето и родителите. Факт е, че в България все повече майки избират да носят децата си в ергономични носилки. Бебеносещото общество се разраства с пълна скорост и това може само да ни радва. Повечето родители, които носят, практикуват и така нареченото “привързано родителство”, за което са характерни дълго кърмене, съвместен сън, откликване на нуждите на бебето и т.н. Това създава една добра основа за сплотено общество от родители със сходна идеология. Много ме радва фактът, че има редовни срещи, организирани от консултанти, на които се демонстрира правилното поставяне на бебето в носилките. Това е много, много важно. Има и неформални срещи, на които майките и децата социализират. Доста често съжалявам, че съм далеч и не мога да присъствам редовно. С този проект искам да запечатам точно тази близост между майка и дете, и тази сплотеност на бебеносещият колектив. Повечето участниците познавам лично от преди снимките, и те са  чудесни майки и силни жени с едни прекрасни, слънчеви деца.

Запознайте се с бебеноските и бебеносените:

Пламена и Виктор

“Казвам се Пламена и отглеждам малка реактивна ракета в тялото на момченце Виктор на 2 г и 8 м. Нося го още от първия му месец и количката бързо беше изместена. Тогава това беше начин за успокояване, приспиване и лесно преодоляване на градската джунгла. След като проходи…стана начин да си почина от гонене. Благодарение на бебеносенето сме обиколили много повече отколкото бихме могли по какъвто и да е друг начин.”

 

Юлия и Фрея

“Аз съм Фрея. Тук съм на година и 8 месеца. Съвсем скоро ще си имам малка сестричка и затова мама Юлия се крие от камерата.
Обичам да играя с приятелчетата си, да лудувам наоколо, да пътувам къде ли не, да си хапвам вкусотии и още много, много неща.
Най-много обичам да се гушкам в мама и в тати! Затова се радвам, че са избрали бебеносенето за мен и тях – така мога да сме близо и в най-приятните, и в най-трудните моменти за мен.
Щастлива съм, че и сестричката ми ще може да изпита тази радост и спокойствие.”
 

 

Теодора и Самуил

“Аз съм Теодора, а това е Самуил на 1г 6м. Обичам да пътувам, да съм сред природата, къмпингуването и дивите плажове. Снимам, чета, плета и шия. Искам да създам връзка на детето ми с Природата. Бебеносенето е незаменимо в градска среда, а при пътуване премахва безброй ограничения и неудобства. Освен това е чиста проба любов!” A mother babywearing her son in an ergonomic full buckle carrier. The mother is looking at the toddler, and her is looking at the camera

 

Мирослава и Елия

“Аз съм Мира и имам дъщеря Елия на 1г 6м и син Виктор на 6г. Обичам разнообразието, хубавата храна, пътуванията и съм запалена по тематиката около раждането на бебе и трансформацията на майката. Щастлива съм, че убежденията ми в ползите на носене на бебето се превърнаха и в мое професионално поприще. Да нося бебето ми дава свобода – да споделяме живота с бебе, следвайки и вътрешния си глас и потребности. Дава ми мобилност и неусложненост, средство за утеха, освобождава ръцете и понякога мислите ми – да, чувам мислите си, когато бебето е доволно сгушено в мен, а аз съм там, но имам капацитет и за друго. Дава ми спокойно бебе, а кой не иска това!”

 

Виктория и Ида

“Аз съм Вики, майка на едно любопитно, палаво и красиво момиченце на име Ида, което скоро навърши 1 година и 4 месеца. Обичам да прекарвам време на открито, особено в планината, да пътувам, обичам хубавите книги, храна и вино. Нося дъщеря си, защото не обичам да седя на едно място, а това ми позволява да бъда активна и в същото време – да сме близо една до друга, така че да мога откликна на всяка нейна нужда. Вярвам, че мястото на едно дете е до родителите му, но и че това не е пречка те да се наслаждават на нещата, които обичат!”

 

Вероника и Анастасия

“Аз съм Вероника, а това е бебе Анастасия на 1г. 6м. Обичам бира, хубава музика и хубави книги, не че за последното ми остава време. Обожавам семейството си. Бебенося, бебекърмя, спим съвместно и като цяло мога да кажа, че практикуваме привързано родителство. Бебеносенето ми дава свободата бързо и безпроблемно да се придвижвам независимо от средата, дава ми спокойствие, че усещам във всеки момент моето малко момиче.”

 

Дафинка и Янка

“Аз съм Дафинка, а това е моята малка синеочка Янка. Обичам културата и всяко нейно проявление – от сценични изкуства и творчески изпълнения до културно наследство и библиотечна дейност. Обожавам планината и уютът и хармонията, които ми осигурява. И все повече преоткривам очарованието на привързаното родителство. Бебеносенето за мен е свобода да споделям всички мои страсти с дъщеря ми, избор да отговарям на нуждите на детето ми да бъде гушкано и практичност да разполагам с две свободни ръце и придвижване без препятствия.” A mother wearing a brown babywearing winter jacket "Ekatrin", carrying her baby girl, dressed in a red jumper and a pink baby hat A baby girl in a baby carrier attached to her mother, looking at the camera with her big blue eyes

 

Цвети и София (+ Дан)

“Ние сме Цвети и София, а на снимките все още сме в очакване и на малкия Дан. Стараем се да живеем близо до природата и обожаваме разходките по баирите наоколо. Слингът ни помага да се разхождаме дълго и спокойно и да се наслаждаваме на природата в прегръдката на най-любимите създания.” A mother with sunglasses and a hat babywearing her toddler in a purple woven wrap on her back A toddler worn on her mom's back in a purple woven wrap, looking at the camera

 

Румяна и Катерина

“Аз съм Румяна, майка на Владимир на 3 г. 6 м. и Катерина, 1 г. 4 м. Обичам планини, пътешествия и приключения, които да споделям с децата си. Всичко е постижимо, когато имаш помощта на бебеносенето, кърменето и привързаното родителство. Носените деца приемат непознатото и промените по-леко в сигурността на майчината си прегръдка и наблюдават света от нейната височина с радост и любопитство.”

A woman breastfeeding her baby who is wearing a green and blue woven hat and blue winter jacket. They are in the woods, backlit

 

Каролина и Келара

“Аз съм Кари, дъщеря ми се казва Келара и тук е на година и 8 месеца. Обичам да ми е весело и пъстро в главата, да творя, да се движа. Усещам се в синхрон с детето ми във всяко нещо, което ни се случва, вдъхновявам се от нея повече от всичко досега в живота ми. Огромна част оттова да сме така спокойни и щастливи заедно дължим на бебеносенето, то е нашата възможност да изскочим навън във всеки един момент и да импровизираме деня си.” A blonde mother wearing a hat and an artipoppe woven scarf holding her toddler girl, wearing a pink winter jacket and making a pout funny face A mother holding her daugher's hand while carrying her in an artipoppe wing sling. The toddler is wearing a pink winter jacket. A mother with a hat and sunglasses over the hat is babywearing her toddler girl dressed in a pink winter jacket in a purple artipoppe ring sling. They are in the woods, backlit, both looking at the camera

 

Кристина и Рила

“Казвам се Кристина с бебе Рила на 7м. (На снимките е на 4м.) По професия съм графичен дизайнер, но съм подхванала начинания от различни сфери. С моя мъж обичаме да скиторим по високо и ниско, сега сме тримата заедно благодарение на бебеносенето. За мен това е естествения начин да покажа света на своето дете и да отговоря на нуждата от близост.” A mother babywering her baby in a yellow full buckle woven carrier

 

Силвия и Белослава

“Ние сме Силвия и бебе Белослава на 11 месеца (на снимките е на 9 м.). С родителството преоткривам себе си и се изненадвам всеки ден, цветно и прекрасно ми е. Обичам танците, пътешествията, морето, мъжа си и да нося дъщеря си близо до сърцето ❤ Тя е нашето най-вълнуващо приключение! Благодарение на бебеносенето се наслаждаваме на живота по същия щур, пълноценен и вълнуващ начин, както преди, но вече веселбата е умножена по три!” A mother babywearing her baby daughter in a woven wrap in a front carry. The baby is dressed in a pink stripe cardigan and is wearing a crocheted hat. The mother is wearing a pink jumper. Both of them are wearing sunglasses. A toddler worn in a front wrap cross carry in a woven wrap, looking at the camera. The baby is wearing a pink stripe cardigan, a crocheted hat and purple baby sunglasses.

 

Мира и Дивна + Тервел

“Аз съм Мира – майката на шумната кака Дивна (2г, 10м) и неуморния малък Тервел (8м). По професия съм детски фитнес треньор, но в момента съм в щастливо майчинство. Обичаме да играем сред природата, което се случва с лекота благодарение на бебеносенето.”

A mother with straight dark brown hair, babywearing her baby in a full buckle carrier, smiling at the camera A mother in a blue jumper babywearing her baby on her front in ared Aloe full buckle carrier, kneeling on the ground and hugging her toddler girl, who is looking at the camera

 

Нели и Явор

“Аз съм Нели, а това е бебе Явор на 1 год. (на снимките е на 9 месеца). Обичам да пътувам, танцувам, да готвя и опитвам хубава храна. Обичам да се доближавам до естественото и натуралното, доколкото средата ми позволява. Именно затова, когато се сдобихме с най-голямото щастие на света, съвсем естествено дойде и бебеносенето. За мен, то е и радост от близостта, и спасение от трудни моменти. Не знам какво бих правила, ако нямах носилка! Смятам, че бебето ни е най-важното нещо в живота на семейството ни и затова искаме да направим най-доброто за него, а именно да има силна връзка с родителите си.” A mother holding her baby boy, both of them laughing A mother holding her baby boy, both of them smiling

Следващата седмица очаквайте част втора!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.