5 съвета как да направите професионални снимки на вашите деца

5 съвета как да направите професионални снимки на вашите деца

Често чувам майки да споделят на мен лично, както и в коментари под някой пост, че имат фотоапарат, но не знаят как да го ползват, за да правят снимки на децата си. Че не могат да се справят, и затова събира прах в някой шкаф. Фотографът в мен напира да грабне въпросния апарат от ръцете им и да им покаже. Но, уви, живея далеч, и в повечето случаи това няма как да се случи. Затова днес ще споделя 5 прости съвета с всички вас, които искате да правите професионални снимки на мъниците си, но мислите, че не се справяте.

Техника

Преди да затворите статията, защото не притежавате последния модел DSLR, искам да поясня нещо. Няма значение дали правите снимките с телефон или с фотоапарат. 2018 е, някои телефони правят по-хубави снимки от професионалната техника. Възползвайте се от това.

Аз често снимам с телефона си, защото фотоапаратът ми е тежък и не мога да го нося навсякъде с мен. Смятам, че се получават прилично, особено за целта, за която ми трябват – социалните мрежи и семейния албум. (За който трябва да принтирам снимки, всъщност.)

Няма нужда да се тревожите и за настройки. Всички апарати имат автоматичен режим, който е на доста прилично ниво. Ако искате да експериментирате, онлайн има хиляди клипове на тази тема, в които ви показват как да настроите бленда, скорост и т.н.

(И една бърза несвързана вметка: Току що осъзнах, че се захванах с фотография преди повече от 12 години. Уау! Времето лети бързо.)

Бебета и Тодлъри

Нещо важно, което искам да отбележа като за начало е, че когато решите да снимате бебоците си, трябва да са нахранени, наспани и със сменени пелени. Иначе цялото начинание ще завърши с ревящо бебе и още по-ревяща майка. Случвало ми се е неведнъж:

Black and white image of a newborn crying Black and white image of a newborn crying

Новородените са прекрасни модели докато спят, а малко поотрасналите бебоци са по-интересни в будно състояние и правят страхотни муцунки, чудни за снимки. Можете да ги снимате вкъщи, като ползвате одеяла и шалове като декор. В Pinterest има много идеи!

Ето няколко снимки, които направих на Еми докато беше мъничко новородено. Използвах някои от шаловете ми за фон:

a collage of images of a newborn holding a toya newborn yawning newborn feet a baby holding a flower

Тодлърите са друга бира. Тях е най-лесно и забавно да ги снимате навън, докато са в движение. Аз обожавам да снимам Емилия по поляни и гори, и да се възползвам от красивите фонове, които природата ни предоставя. Навън малките им ръчички винаги са заети да правят нещо, което е предпоставка за интересни снимки.

Нещо много важно: Никога не снимайте раздразнено, изморено или гладно бебе, Няма да завърши добре. Подсигурете им пълни тумбачета и интересни занимания и щракайте наред!


Ето ги и 5-те съвета за по-добри снимки на бебета и тодлъри:

Светлината

Светлината е много важна в света на фотографията. Кофти светлина = кофти снимки. Когато снимате, обърнете внимание на количеството и качеството ѝ. Естествената приглушена светлина е най-хубава, защото спомага за създаването на нежни портрети с меки сенки. Ярката слънчева светлина е по-неблагоприятна, защото създава остри сенки, които не са много приятни за окото.

Мека светлина:

Ярка светлина:

a toddler looking at the camera and smiling a toddler looking at the camera

Има някои тънкости при снимането с такава светлина, но това е тема за съвсем друг разговор. Изкуствената светлина може да се ползва много креативно и резултатите често зависят от посоката, от която идва, от цвета на крушката и т.н.

Ето 3 основни неща, които да имате предвид, когато снимате бебета и тодлъри:

 1. За предпочитане използвайте естествена светлина.
 2. Хубаво е лицето на детето да е добре осветено.
 3. Избягвайте ярка изкуствена или естествена светлина, идваща от горе и създаваща тъмни отсечени сенки.

Аз обожавам контражурно осветление. Използвам го ПО-СТО-ЯН-НО в снимките си. Това е вид осветление, при което заставате срещу източника на светлината, а детето е между вас, като бива осветено отзад. Това създава ореол и спомага за избягването на остри сенки, които биха се образували, ако светлината идваше иззад вас и светеше директно в лицето на детето. Ето нагледно:

Композицията

Как е композирана снимката е от голямо значение за нейния успех. Ето някои неща, на които да обърнем внимание:

 1. Разстоянието над главата не трябва да е нито много малко, нито прекалено много. Снимката трябва да може да “диша”, но не и да се чудим къде се е скрил дребосъка.
 2. Внимавайте да не режете глави, ръце и крака. Хубаво е всички крайници да фигурират на снимките, ако са в цял ръст. Ако са в близък план, правилото е да не се реже през ставите.
 3. “Rule of thirds” или правилото на третините:
  При възможност композирайте така, че детето да е в една от въображаемите линии, които разделят снимката на три. Понеже не ме бива с думите, обяснявам визуално по-долу: 

toddler sitting on the ground with pumpkins around her image of a toddler with flowers

Разделих снимките по-горе на 3 хоризонтално и вертикално. Най-силните точки са там, където се пресичат линиите. Кадрирайки по този начин създавате една по-силна и визуално привлекателна снимка.

Слезте на тяхното ниво

Моменти, уловени от нивото на детето, създават едно такова усещане на… присъствие, участие. Снимайки отгоре, сте само наблюдатели. Но слизайки на тяхното ниво вече участвате в действието, перспективата се променя коренно и снимките стават в пъти по-силни.

Също така не се притеснявайте да експериментирате с различни ъгли. Снимайте ги докато си играят на пода, директно от горе, качени на стол. Или пък легнете на пода и насочете апарата или телефона нагоре към тях, докато бягат около вас.

Погледът

“Две хубави очи, душата на дете..”

Погледът на детето ви казва повече от хиляди думи. Обожавам да се взирам в очите на Емилия, като вселена са. Затова и много държа да присъстват на повечето снимки, които ѝ правя. Тя всеки път ми показва нови и нови изражения и заснемането им ми дава възможността да ги увековеча, за да може и внуците ѝ да ги видят.

a baby with an amber necklace looking at the camera with her big blue eyes

Фонът

Това, което се вижда около и зад детето (а и всеки човек, когото снимам) е от изключително значение. Аз лично избягвам всякакви разсейващи елементи като предмети или хора, които се виждат на заден фон. Или местя предметите, или местя детето, или себе си. Фонът трябва да е възможно най-изчистен, за да не отнема вниманието от главния герой в снимката. Моите любими фонове са цветни храсти и градинки, гори, поляни и тухлени стени.

an image of a toddler with a pink winter jacket and a hat an image of a toddler with a pink winter jacket and a hat


Бонус съвет

Снимайте, снимайте, снимайте! Има една английска поговорка, която много харесвам, и която ми е мантра: “Practice makes perfect”. Не си мислете, че фотографията е нещо лесно, което се учи за 2 дни. Но не е и непостижимо да се научите да правите красиви снимки на децата си, които да им останат за спомен. Следвайте тези 5 съвета и ще се получи!

Бих се радвала да ми споделите дали статията ви е харесала и да видя снимки, които сте направили след като сте прочели съветите ми. Очаквам да ми покажете в коментарите! <32 thoughts on “5 съвета как да направите професионални снимки на вашите деца”

 • Благодаря за съветите! Определно ще ми е от помощ. Съвет—четете статиите си, преди да ги публикувате. Имат доста грешки от бързане и разменени букви.

  • Здравейте, Аги! Благодаря Ви много за коментара, радвам се, че Ви харесва статията. Относно бележките – взимам си бележка. Бързах да го публикувам, но това не е извинение. Поправих ги, благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.