10 начина да намалим отпадъците в ежедневието си

10 начина да намалим отпадъците в ежедневието си

Постът съдържа линкове към продукти в Амазон.ком. При покупка на някой от тези продукти получавам малка комисионна, която по никакъв начин не променя крайната цена за вас.


Планетата ни умира. Природата се задушава в найлонови торбички и пластмаса. Трябва да направим нещо по въпроса СЕГА. Трябва да намалим количеството отпадъци, които произвеждаме всяка минута, ако не искаме планетата ни да се превърне в сметище.

Днес празнуваме деня на Земята. Тази година обръщаме внимание на пластмасата и щетите, които нанася на природата, и как да бъдем промяната, която е нужна, за да намалим тези щети. Когато забременях с Емилия, малко по малко осъзнах колко много боклук произвежда всяко едно бебе, което се роди (еднократни памперси, мокри кърпички, пюрета, бебешки храни и т.н.). Затова започнах да търся начини да намаля въглеродния ѝ отпечатък.

Признавам си, че в началото не се справях много добре. Купувах излишна козметика, приемах всякакви безплатни мостри с продукти, които не използвахме, и съответно заминаваха в коша. Но пък се бях запознала с алтернативи на еднократните пелени; знаех, че няма да ползвам мокри кърпички често – намирам ги за подходящи само ако сме навън и няма къде да я измия; Знаех, че няма да купувам готови пюрета, каши, “паучове” и подобни “бебешки” храни, а вместо това ще захранвам по метода “Захранване, водено от бебето“. Мислейки за нейните отпадъци, в един момент се замислих и за своите. Откакто се роди, започнах да интегрирам все повече и повече “zero waste” (или нулев отпадък) методи в ежедневието си. Днес, в чест на Деня на Земята, искам да споделя с вас 10 начина да намалите отпадъците в ежедневието си.

1. Многократна бутилка за вода

1 милион еднократни пластмасови бутилки биват купувани всяка една минута. Можете ли да си представите колко прави това на ден? На месец? На година?? 91% от пластмасата не се рециклира. Знаетели къде отива? Какво се случва с нея? Ето това се случва:

Прочетете този и този материал и вижте този проект, за да разберете какъв огромен проблем е замърсяването с пластмаса. Тези снимки карат ли ви да се чувствате кофти? Бих била очудена, ако отговорът е не. Надявам се, че ще се замислите следващия път, когато посегнете към еднократната бутилка с вода в магазина. Ето с какво можете да ги замените:

Стоманени бутилки

Klean Kanteen, One Green Bottle, Akasha и много други произвеждат бутилки от неръждаема стомана. Те са многократни, мият се лесно и могат да се пълнят безброй пъти. Идват в различни размери и са леки, което ги прави много удобни за носене в чанта или раница. Инвестицията не е малка, но определено си струва. И излиза в пъти по-евтино в дългосрочен план, а и 100% по-добре за околната среда. Искам да съм искрена с вас и да споделя, че ми отне доста време, преди да взема решението да инвестирам в стоманена бутилка, за което много съжалявам. Купувах пластмасови многократни бутилки, защото са по-евтини, но много бързо се вмирисваха и променяха вкуса на водата, та бързо-бързо заминаваха в коша. Сега Емилия е горд собственик на Klean Kanteen детски размер, а аз чакам моята да пристигне всеки момент.

Yellow Klean Kanteen Stainless Steel Water Bottle
Можете да поръчате своята Klean Kanteen бутилка от тук.

Стъклени бутилки

Преди известно време, преди да се спра на стоманена бутилка, си бях взела стъклена такава със силиконова обвивка. За съжаление се оказа прекалено тежка, за да я нося всеки ден навън с мен, затова я пълня и я държа на бюрото си вкъщи, което ме подсеща да пия повече вода. Ако мислите, че би ви било удобно да носите стъклена бутилка с вас, тогава със сигурност е добър избор. Повечето стъклени бутилки са добре изолирани със силикон, за да не се чупят лесно.

Дори многократни пластмасови бутилки (без BPA) са по-добър вариант от еднократните.

2. Многократни бебешки пелени

Средностатистичесткото бебе използва 3800 еднократни пелени през първите 2.5г от живота си. 2 деца = 7600 пелени. 3 деца = 11 400 пелени. Изсипани на сметището. (Освен това повечето марки съдържат съставки, вредни за нежната бебешка кожа.)

Това беше първата стъпка, която направих за да намаля въглеродния отпечатък на Еми. Инвестирах в набор от различни по вид многократни пелени, които би трябвало да издържат достатъчно, че да изгледам всичките си деца с тях. Те са устойчиви, по-щадящи за бебешката кожа и като бонус са много красиви. Вече има голямо разнообразие на пазара. Съществуват различни типове многократни пелени (всичко в едно, джобове, прифолди + кавъри и други). Материалите, от които се правят вътрешните части варират от памук, през бамбук и коноп, до микрофибър. Външните обвивки са непромокаеми и са направени от PUL материя.

За момента любимите ми марки са Bambino Mio и Close Pop-In. Най-добре е в началото да пробвате няколко различни марки, защото всяко дете има различна структура на тялото, и съответно различни пелени му пасват. В България вече има библиотека за многократни пелени, от която можете да наемете комплект и да пробвате, за да видите кои са подходящи за вас и детето ви.

blue Bambino Mio cloth nappies

3. Многократни менструални продукти

Средностатистическата жена използва 11 400 тампона през живота си. Тампоните и еднократните превръзки не само са вредни за тялото на жената и са много скъпи (В САЩ жените харчат 2 милиарда долара за менструални продукти всяка година), но също така създават огромно количество отпадък, който отива на сметището. Сменете еднократните продукти с многократните им устойчиви алтернативи:

Многократни превръзки

Изглеждат като еднократните си дружки, но са направени от различни платове (памук, бамбук и др.), PUL външна непромокаема обвивка и тик-так копчета, с които да ги прикрепите към бельото си. Продават се главно онлайн, можете да си ушиете и сами, ако ви се отдава шиенето.

cloth menstrual pads folded and stacked on top of each other

Менструална чашка

Менструалните чашки са в пъти по-евтини от еднократните менструални продукти и практически почти не произвеждат отпадъци. Направени са от медицински силикон и издържат 5-10 години. Използването им е лесно и всъщност са полезни за здравето. Тук може да прочетете повече за тях. Ако цикълът ви е особено обилен можете да комбинирате чашката с многократна превръзка в първите дни, за да предотвратите протичане. Различните марки предлагат различни по форма и размер чашки, така че ги проучете добре преди да направите избора си. Аз имам MoonCup и съм доволна. Когато дойде ред да я сменям, ще пробвам и други марки. В България може да поръчате от Лила.бг.

Mooncup menstrual cup

4. Избягвайте пластмасови играчки

Винаги бих избрала дървени или текстилни играчки пред пластмасови не само защото са по-безвредни за околната среда, а и защото са по-прости, красиви, стимулират въображението и издържат по-дълго. Вероятността пластмасовата играчка да се счупи бързо и да трябва да я хвърлите е прекалено голяма.

Освен това обичам да подкрепям малкия бизнес и да купувам ръчно правени играчки. Еми има много такива – най-много обича зайчето от леля Аня <3

wooden car and a wooden traina toddler holding her handmade rabbit

5. Откажете се от еднократни чинии, чашки, прибори и сламки

Не ям често навън, нито пък пия напитки от Старбъкс или Коста, така че по принцип не използвам еднократни прибори и чашки. Но за тези от вас, които го правят редовно, има чудесни алтернативи.

Заменете еднократната чашка с многократна направена от бамбук или стомана. Доколкото знам, въпросните Старбъкс и Коста правят отстъпки, ако си носите своя собствена чаша.

Има многократни алтернативи и на сламките – бамбукови, силиконови, стоманени, хартиени, ядливи. Носете си кутия и прибори за храна, удовлетворението от това да не изхвърляте нищо в коша след като приключите с яденето е огромно.

Тези малки стъпки са толкова елементарни, а имат такова голямо влияние.

6. Намалете употребата на мокри кърпички

Никога не съм харесвала мокрите кърпички. Не ми допада как се чувства кожата на ръцете ми след употребата им. Не съм наясно и как става измиването на много мръсно дупе само с кърпички? Звучи ми невъзможно. Нека не забравяме и какви ужасни съставки се съдържат в повечето мокри кърпички на пазара. Не бих искала никоя от тях да попада върху кожата на бебето ми. Използвам само Water Wipes инцидентно, когато ми се наложи да сменям наакана пелена навън или когато пътуваме, и винаги и измивам дупето веднага като се приберем. Ето как да ги избегнете:

 • Мийте бебето на чешмата, когато сте вкъщи;
 • Използвайте многократни кърпички, когато сте навън. Аз така и не се наканих да си направя с Емилия, но ще поправя грешката си, когато се появи бебе номер 2 на хоризонта 🙂

7. Прекратете употребата на найлоново фолио, заменете го с восъчни кърпички

Трябва да сте чували за тях. Няма как да не сте чували. Това е най-новата мода в социалните мрежи. Обичам такива моди. Восъчните кърпички за съхранение на храна са лесни за правене, поне от това, което съм виждала и чувала. Това ще е следващия “Направи Си Сам” проект, с който ще се захвана. Взех си восък, взех си и платове и само чакам удобен момент.

a hand holding a beeswax bar

Ако не си падате по НСС проекти, можете да си купите готови кърпички онлайн.

8. Заменете еднократните найлонови торбички за пазаруване с многократни

Торби за пазаруване

Кой е най-бързия и лесен начин да намалите отпадъците си? Спрете да използвате найлонови торбички! Заменете ги с платнени. Повечето платнени торби, които имам, съм ги събирала с годините. Често са рекламни и ги раздават по изложения. Кафявата торба (средната от снимката по-долу) дойде в комплект с няколко саксии с цветя, които брат ми беше подарил за рождения ми ден преди няколко години. Имам предвид, че има начин да се сдобиете с торби без да трябва да ги купувате.

cloth shopping bags

Торбички за плодове, зеленчуци и варива

Ужасно е колко много найлон и торбички се използват в супермаркетите. Ако е възможно се опитайте да пазарувате плодове и зеленчуци от местния пазар, като си носите собствени торбички и кутии. Това значително ще намали отпадъците ви. Аз в момента използвам ленената торбичка, в която дойде слингът ми от Соул, но съвсем скоро съм планирала да си ушия собствени.

a cloth produce bag

Ако не ви се занимава да шиете сами, мога да ви препоръчам да се обърнете към моята близка приятелка Теди, която може да свърши тази работа вместо вас. На снимката по-долу можете да видите как изглеждат торбичките. За контакти: teodorablefterova@gmail.com

cloth produce bags with veggies

9. Рециклирайте

Тъжно е колко много от найлоновите опаковки на продуктите, които ползваме ежедневно, не се рециклират. Въпреки това, рециклирайте тези, които имат съответните символи. Разделяйте боклука разделно и го хвърляйте в съответните контейнери, ако имате такива наблизо, или го носете в центрове за рециклиране. Измивайте всички буркани и бутилки, преди да ги сложите в кошовете. Можете да рециклирате и дрехи и предмети, от които не се нуждаете повече. Дарете тези от тях, които са в добро състояние, а неизползваемите дайте в център за рециклиране.

10. Оптимизирайте партитата си

Доста се замислям по темата напоследък, понеже ми е на дневен ред. Рождения ден на Емилия е идната събота, а освен това планираме парти по случай новата къща. Партитата обикновено се равняват на поне 2-3 торби, пълни с боклук, което много ме смущава. Тази година не празнувах рождения си ден, а вместо това отидохме на разходка до Стратфорд и си изкарахме чудесно. Няма да направя компромис с празненството на Емилия, но ще бъде скромно събиране с нисък бюджет. Още не съм 100% сигурна как точно ще протече, но вероятно ще пиша как е минало. Това, което знам е, че ще купя плодове и зеленчуци без опаковки от пазара и това само по себе си ще намали отпадъците. Ето и някои идеи:

 • Да купим продуктите от пазара с нашите многократни торби
 • Да направим всичката храна вкъщи (сандвичи, бисквити)
 • Да пропуснем балоните
 • Да използваме многократни прибори и чинии
 • Да рециклираме всички кенчета и бутилки

Ако сте организирали парти без отпадъци, споделете още идеи в коментарите. Ще съм много благодарна <3


Не е задължително да правите всичките неща, които съм изброила, поне не и наведнъж. Всяка малка стъпка допринася за по-чиста и здрава околна среда. Започнете бавно, за да не ви дойде в повече и да се откажете. Но ви предизвиквам: бъдете промяната!

Споделете с мен кои от тези стъпки използвате в ежедневието си?2 thoughts on “10 начина да намалим отпадъците в ежедневието си”

 • Много полезен и информативен пост, чиято англииска версия с удоволствие ще споделя на страницата на блога ми във Фейсбук!
  Аз също се опитвам да намаля употребата на пластмаса в ежедневието ми, най-вече като купувам непакетирани плодове/зеленчуци, ползвам собствени торбички за пазаруване, също и бутилки за вода. Не бях чувала за восъчни торбички до сега – ще се информирам по-обстойно какво представляват 😉

  • Те не са торбички, а кърпички, които играят ролята на стреч фолио. Търси Beeswax Wraps и ще ти излезе инфо в Гугъл. Аз още не съм се наканила да ги направя, че покрай местенето е голям ужас вкъщи, но имам платове и восък, като си взема масло от жожоба и ще съм готова 😀 Може да споделя резултатите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.