Ръчно тъкано платно от горски цветя

Ръчно тъкано платно от горски цветя

Пролетта и лятото са изобилни сезони и в паркове и гори е пълно с диви цветя, клони, мъх, шишарки и други природни съкровища. Работата с естествени материали е много сензорно стимулираща за малките деца (текстури, цветове, аромати), затова е добре да се възползваме от изобилието на природата и редовно да предлагаме на децата занимания с безплатните горски ресурси.

Днес ще ви покажа едно цветно лятно занимание/творение за малки и големи. Ще си направим стан от пръчки и канап и ще си изтъчем платно от горски цветя.

Прекрасната Илиана от Little Green Explorers също представи идея за направата на природен стан. Снимки на подобни станове се въртят от много време в интернет пространството, особено в Pinterest, но интересното е, че с нея сме решили да го направим в един и същи ден.

 

Можете да последвате Илиана и нейните горски приключения в инстаграм. Тя има 3 малки дечица и живее в Родопите. Абсолютен фен на горското училище е, а в профила ѝ можете да намерите много свежи идеи за горски занимания. Нямам търпение да се приберем и да им отидем на гости и децата да изследват горските пътеки заедно. <3

– 

Какво ви е необходимо:

  • 4 пръчки, в почти еднакви размери (около 30-35см) и сравнително прави;
  • канап;
  • ножица;
  • диви цветя, пера, треви;
  • търпение

Как да го направите:

Първо съберете пръчки и цветя от поляна, парк или гора. Ние събрахме цветя в най-различни цветове, за да е шарено.

Наредете пръчките така, че да се оформи рамка и започнете да връзвате краищата им един с друг. Връзването е пипкава работа, защото пръчките се мърдат лесно, но пък концентрацията, която се изисква за изпълнението на това предизвикателство действа много медитативно (освен ако не ви изнерви още повече, де, хаха).

Аз ги вързах като кръстосвах канапа отгоре и отдолу докато не се получи стабилен възел.

След като сте готови с рамката е време да омотаете канапа около две от стените ѝ, за да направите основата. Аз правих двойно увиване (на всяко омотаване завивах около самата пръчка и после в другата посока), но може и единично – лично предпочитание е.

Когато сте готови, ако не сте си потрошили нервите заради постоянно движещия се канап – можете да връчите цветята на дребосъците и да ги оставите да творят. Или пък да го направите заедно с тях.

Това е!

Приятно тъкане от нас и нека денят ви е цветен! <3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.