Онлайн образователни и развлекателни ресурси за малки деца

Онлайн образователни и развлекателни ресурси за малки деца

Във време на извънредно положение и социална изолация, в което децата стоят по цял ден вкъщи, е невъзможно да избягаме от екранното време. А не е и нужно. Всички имаме нужда от 30 минути тишина. От много време замислям подобен пост и събирах информация и идеи, но ето, че дойде перфектният момент да го споделя с вас.

Днес искам да ви предложа няколко дигитални ресурса за малки деца. Екранното време не е задължително да означава Дисни филмче или Пес Патрул, нали?

Ще започна с уточнението, че не смятам постоянното стоене пред екрани за подходящо на която и да е възраст. Ще ви споделя как аз процедирам с Еми и Кари. Еми започна да гледа на около 2 години по малко и рядко. В момента прекарва по 30-60 минути пред екрани, няколко пъти в седмицата. Понякога повече, понякога по-малко. Понякога ѝ пускаме филмче, но в повечето случаи се възползваме от ресурсите, които изброявам в този пост. Кари не гледа нищо. За екранно време не броя скайп разговорите със семейството, защото когато говорим с баби и дядовци те в общия случай тичат и играят наоколо, а и това е единствения начин да ги видят.

ПРАВИЛА

Хубаво е да създадете ясни и точни правила, за да може контролът да остане у вас, а не детето да прави каквото си иска.

Устройства

В нашият дом сме решили Еми да има достъп до телевизора, който е вързан с лаптопа и можем да контролираме какво гледа на него; и до моят стар таблет, на който има качени няколко филмчета и няколко пъзела. Таблетът се заключва, т.е. няма свободен достъп до него. Използваме го предимно когато пътуваме надалеч с колата. Сега, във времето на извънредно положение, понякога ѝ позволяваме да гледа филмчета на него, защото единият ни лаптоп не работи и телевизорът не може да се ползва.

Телефонът използваме само заедно, за да говорим по скайп или да ѝ покажа нещо от Google набързо, особено като четем някоя енциклопедия и ме застреля с нещо от сорта на “Мамо, какъв звук издава гърмящата змия?”. Е, пускам ѝ да види и чуе, хаха.

Знае, че телефоните са на мама и на тати и с тях не се играе. Тя има собствени телефони, които не работят и тя използва в ролевите си игри.

Време

Преценете колко време позволявате на детето и поставете ясна граница.

Аз обикновено я предупреждавам колко време ще ползва устройството предварително и след това напомням малко преди да ѝ изтече времето. След това сама го спира. Както споменах вече, позволяваме 30-60 минути няколко пъти в седицата, рядко повече.

Дигитални Ресурси

Образователни

Започвам с нещо, което ми е супер любимо:

  • Океанско дъно – Neal.fun Този страхотен сайт ви отвежда в магическия свят на океана като показва какви животни на каква дълбочина живеят. Интересно е не само за децата, обещавам ви. 🙂

Гугъл е страхотен образователен ресурс, ако се ползва правилно. Ние редовно търсим информация по различни теми, гледаме снимки и видеа. Последно го използвахме за да научим какво представлява ванилията и как изригват вулканите. В комбинация с книжка или енциклопедия е супер. Покрай децата и аз научавам много нови неща като например, че ванилията е вид мексиканска орхидея и че името ѝ означава “малка шушулка”.

  • Музейко имат супер серия “Музейко вкъщи”, всеки ден в 15ч българско време.
  • Netflix – имат много хубави научно популярни филми като Blue Planet и Planet Earth на BBC. Нетфликс обаче не е безплатен.
  • YouTube – Вкъщи имаме специални правила за гледането на съдържание от YouTube: Еми гледа само неща, избрани от нас и под наш надзор. Опасността от Ютуб е, че никога не знаеш какво ще е следващото клипче, което ще тръгне. Но въпреки това, ако се използва правилно, може да бъде много полезно образователно средство. Ето няколко от нашите любими канали и плейлистове:

National Geographic Kids е подходящ за малко по-големи деца, но е много интересен канал.

Nat Geo WildПреглеждайте съдържанието предварително, защото някои кадри може да не са подходящи, зависи от възрастта на детето.

Peekaboo Kidz – И по-специално Dr. Binocs Show е супер образователно предаване за деца, което засяга различни теми като човешко тяло, бактерии, космос, динозаври и други.

В моя канал в Ютуб съм направила скромен плейлист с timelapse видеа на различни растения и животни, които гледаме от време на време.

Развлекателни

  • Аудио Приказки от Грамофонче
  • Театър – от Държавен Куклен Театър Варна пуснаха приказки за деца, представени по развлекателен начин от актьорите.
  • ЦиркCirque du Soileil пуснаха няколко страхотни представления, заслужават си. Еми беше запленена. Част 1, част 2 и част 3 можете да гледате като кликнете на линковете.
  • Гугъл животни – Google създаде 3D анимирани животни, които можете да поставяте чрез телефона в дома си. Напишете в гугъл на телефона си панда, куче или елен, например, и плъзнете надолу докато не видите 3D опцията. Не се стряскайте – издават звуци! Изглеждат така:

 

Спорт

  • ЙогаCosmic Kids Yoga е много интересна за малчуганите, защото всяка практика е представена като приказка и задържа вниманието на дребосъците.
  • Зумба – Еми много харесва това и това видео, с голям кеф повтаря стъпките.


Това са моите предложения за онлайн ресурси за малки деца, ще се радвам ако споделите с мен други полезни сайтове и страници, които предлагат качествени материали за малчуганите.

До скоро! <3

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.