Октомврийска подредба на детската стая

Октомврийска подредба на детската стая

Вече сме октомври, времето се разваля и Еми прекарва повече време вкъщи. Ето защо снощи се развихрих и пренаредих стаята ѝ. Създадох малко повече пространство и изкарах стари, забравени играчки, прибирайки голяма част от тези, с които си е играла досега. Понеже така и не стигнах до довършването на поста за ремонта и подредбата на детската стая поради някои не дотам щастливи събития и непрестанното пътуване след това, мисля да комбинирам двата поста и да ви покажа как изглеждаше стаята досега + новата подредба. Стаята на Емилия беше едно от първите неща, които направихме след като се нанесохме в новата къща в началото на май. В квартирата, в която живяхме преди това, нямаше отделна стая за нея. Бяхме обособили детски кът в хола, но постоянният хаос и разпиляни играчки, които ми се моткаха в краката вече излизаха извън контрол, та съм много щастлива, че хаосът вече си има собствена територия. Мама беше на гости по повод рождения ден на Еми и много помогна с ремонта. Боядисахме и сложихме тапети, което значително освежи стаята и я отвори. Сега изглежда доста по-голяма, въпреки, че е само 2м на 3м. В инстаграм можете да видите няколко момента от ремонта:

За играчките

Огромните количества играчки, свирещи, пеещи, “образователни”, всъщност имат точно обратното действие – детето става пасивно, не участва в играта, а само наблюдава, зомбира се, не знае как да играе само и да си използва въображението. На децата трябва да им е скучно от време на време – тогава се раждат страхотни идеи. Пространството за игра на Емилия е много обрано откъм играчки абсолютно нарочно. Има няколко дървени сортера, няколко кукли и носилка + количка за кукли, конструктор Mega Bloks, дървени инструменти, играчки за готвене + дървена кухня. Играе също така с плейдо, слайм, кинетичен пясък, копчета и бобчета. Има и голямо разнообразие от книжки. Играчките, които ние сме и купили до момента могат да бъдат използвани за стимулиране на мозъка, за отработване на фината моторика, за ролеви игри. А често в играчки се превръщат и метална купа и лъжица, торбата с картофите, лист хартия и молив.. Тези играчки я стимулират да те занимава сама, което от своя страна я учи на самостоятелност, концентрация, развива въображението ѝ, води до удовлетвореност от собствените ѝ действия.

Стаята

В следващите снимки ще видите подредбата на стаята след ремонта. Има дървена масичка и столчета, шкаф за играчки с чекмеджета, дървена кухняорганайзъри за книжки, а в килера има скрита секция с кутии, в които стоят играчките, които са извън употреба в дадения момент. Купихме и едно прибиращо се бюро за мен, за да мога от време на време да поработвам докато съм при нея в стаята. Всички мебели са от Икея.

Любимите ѝ книжки са от поредицата Какво? Защо? Как? Разглежда ги постоянно, вече и разказва по картинките.

Октомврийска подредба

Когато взех решението да преподреждам (аз съм човек, който по принцип мрази разместванията и промените вкъщи!) бях сигурна, че стаята трябва да придобие есенна атмосфера. През последния месец събрахме много естествени матриали като кестени, жълъди, лешници, листа, пръчки, черупки на охлювчета по време на разходките в парка и гората. Нямаше начин да не ги включа в колекцията, тя не спира да си играе с тях! Така изглежда стаята сега:

Разместих шкафа и масата, като така се отвори повече пространство за игра

Плюшените ѝ приятели :)))

Опитах се да се придържам към семпъл дизайн, доколкото семпло и тодлър могат да съществуват на едно място. И за да не си помислите, че съм голяма късметлийка и моето дете не цапа и не разхвърля, нека ви покажа какво се случи 2 минути след като направих снимките и тя се качи в стаята си:

Кинетичен пясък по пода – за разкош ^^
Ама може ли да ѝ се сърди човек, вижте колко сладко си играе 🙂 <3

Ами това е в общи линии, ако имате въпроси относно мебели, играчки или каквото и да е – пишете ми в коментарите.

Пожелавам ви златна есен и слънчев октомври!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.