Месец на Земята - Седмица 1

Месец на Земята - Седмица 1

Месец на Земята е не само предизвикателство за игри и творчество за малчуганите в чест на Земята, а и лично предизвикателство за мен. Искам да си докажа, че мога да довърша подобно начинание, което изисква от мен да измислям ново занимание всеки ден от месеца, без почивка. Обикновено винаги се провалям в подобни “проекти”, никога не довършвам до край. Този път обаче съм решена да се справя. Изобщо смятам 2020 да я превърна в година за положителна промяна за мен и навиците ми. Подобен пример е и разчистването с Ади, което подхванах и което върви много добре, макар и бавно.

Всяка седмица ще пускам пост с идеите за занимания, които сме успяли да реализираме.

Ден 1 – Земни елементи

През първия ден от предизвикателството с Еми научихме кои са земните елементи и си направихме буркани със Земя, Въздух, Огън и Вода.

В първия буркан сложихме пръст, камъни, трева, клонки и буболечки-играчки.

Във втория реших да изобразим въздуха с облаци, които изрязох от филц и залепихме за буркана.

Огненият буркан ми е любимият: Сложихме въглени, които бяхме намерили на една от последните ни разходки в гората преди социалната изолация. Изрязох и огън от филц, който залепих от вътрешната страна на буркана. Много съм доволна от резултата. Мисля, че и Еми го хареса.

Последният буркан, водният, беше най-лесен за изпълнение – вода, синя хранителна боя, мидички, рапанчета и рибки. Voila!

Ден 2 – Светлина

Ден 2 беше посветен на светлината. Поговорихме за свойствата ѝ: Можем ли да я видим, да я пипнем, излъчва ли топлина? Какъв цвят е? Може ли да си променя цвета? Как? Има ли предмети, през които преминава? А такива, които я блокират? Отразява ли се? Какво е сянката и как се влияе от силата и разстоянието на светлината?

Използвахме материали, които всички имаме вкъщи, особено ако имаме малки деца – лампа, бяла и цветна хартия, балони, моливи, животни или други играчки, огледало.

След експериементите с цветната хартия Еми имаше задачка да очертае сенките на животните, а накрая се отпусна и започна да си рисува разни други неща. Беше много впечатлена от цветната светлина.

Ден 3 – Буболечки

Реших да вкарам малко математика в играта с буболечките.

В прозрачна кутия сложих клонки и листа и скрих буболечките на Еми.

На лист хартия нарисувах петна от зелено, синьо, кафяво, черно, червено и накрая добавих крила. (Можете да ги разгледате в инстаграм поста по-долу.)

Написах с молив числата от 1 до 8.

Задачата на Еми беше да намери всички насекоми и да преброи по колко от цвят има и колко от тях имат крила. След това трябваше да повтори съответстващото число с маркер. Тя много харесва подобни занимания и накрая пожела да повтори всички цифри.

Ден 4 – Сезони

Първоначалната ми идея за Сезони беше да нарисувам дървета на лист и Еми да лепи цветни листчета върху тях. Алекс обаче ми предложи да направим дърветата с отпечатъци от детските ръчички и листата да бъдат нарисувани с пръсти. Тази идея ми допадна много повече.

Сгреших обаче, че излязохме навън, защото имаше силен вятър, който издухваше листите. Наложи се да влезем вътре.

След като свършихме с рисуването си поговорихме за сезоните и какво е характерно за всеки от тях, а като изсъхна боята написах с молив имената на всеки сезон и Еми ги повтори с розов маркер.

Ден 5 – Местообитания

Обожавам така нареченото Small World Play. Правила съм няколко хабитата (или местообитания) досега, като например фермата с огромната помощ на Алекс, динозавърски хабитат, океан.

За тази игра реших да направя няколко, за да може Еми да разпредели животните, които има, в правилното местообитание.

Направих океан, пустиня/савана, полюс и гора.

Океанът беше доста импровизиран – в икейска кутия сложих водя, малко синя боя и рапанчета.

Полюсът направих като в кутия сложих бяла хавлия за лед, в единия край повдигнах с малко камъни под хавлията, за да има височина и добавих малко камъни отгоре и сини дървени блокчета в единия край за вода.

Поради липса на материали за савана комбинирах пустинята и саваната на едно място, макар че е географски неправилно, В кутия сипах пясък, добавих малко сини блокчета и няколко камъка и четирите палми, които имаме. Така направих оазис за животните.

Гората се получи страхотно по мое скромно мнение. Използвах едно дървено съндъче, което вече беше пълно с пръст, но може да се ползва икейска кутия или някакъв друг подобен съд. В пръстта добавих малко от клонките на туята, която орязахме миналата седмица, както и езерце от сини блокчета, малко камъни, трева. Обособих по-гъста гора и по-отворена зона при водата.

Еми се справи сравнително добре с разпределянето на животните, с малко подсказки от моя страна. Много настоя обаче хипопотамът да пие вода от океана и кафявата мечка да отиде на гости на бялата. Елените и зайците се скриха в гората, бухалът дебнеше от високо зад едно от дърветата. Обожавам да я наблюдавам как играе подобни игри, как се фокусира и потъва във въображението си. Иска ми се и аз да се науча да се фокусирам като нея.

Ден 6 – Океан

Океанското ни приключение се случи вътре и включваше много морски животни, мидички, рапанчета, книжки и малко борене.

Първата задачка за Еми беше да напише с мидички и камъчета думата ОКЕАН. Стана много красиво! Може би трябва да повторим, но този път да ги залепим и да го окача на стената. Междувременно Кари се опитваше да изяде останалите мидички, за щастие неуспешно.

След това Еми преброи рибките, медузите, раците, морските звезди и водораслите, които ѝ нарисувах на лист хартия и трябваше да напише съответстващото число. Тя разпознава всички числа, но все още не може да се сети как да ги напише без да гледа от някъде, затова се включих с малко помощ.

Завършихме океанското си приключение с две книжки – The Very Silly Shark и Bright Stanley and the Cave Monster. След това с Еми и Кари търсихме кои от животните в книжките имаме вкъщи и ги показвахме на Кари, която сега се запознава с тях и подобно занимание е много полезно за изграждането на представата ѝ за различните животни.

Ден 7 – Нов живот

Дълго време се чудих какво да измисля по темата нов живот, и накрая се спрях на градинско занимание с бобчета и грахчета. Няколко дни преди това бяхме сложили няколко семена накиснати с мокра хартия на прозореца вкъщи, за да покълнат и да ги засеем в градината. Бяха в различни стадии на покълване, затова бяха много подходящи за илюстрация на процеса по поникване на новото растение.

Намерих малко информация в две от енциклопедиите ни и излязохме на двора. На лист хартия сложих сухи непокълнали бобчета и грахчета, а до тях наредих покълналите. Прочетохме какво пише в енциклопедиите, разгледахме семената хубаво, видяхме как изглеждат коренчетата и стеблата им и накрая ги посадихме в саксийки. Очакваме скоро да се покажат и да се разлистят.

Първата седмица от Месец на Земята мина много добре, продължаваме с пълна сила! Радвам се, че се включвате и се надявам да намирате вдъхновение за игри и творчество с малчуганите си. Не забравяйте да споделяте вашите интерпретации с мен в инстаграм с хаштаг #месецназемята и да ме тагвате @wheresiyashines.


Очаквайте следващите 7 занимания другата седмица!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.