Месец на Земята - Седмица 3

Месец на Земята - Седмица 3

И седмица 3 от Месец на Земята мина и сме все по-близко до края на предизвикателството. Игрите през изминалите седем дни се получиха интересни, някои имаха повече успех от други. Темите за изчезналите видове, леда и магнитите бяха тотален хит, за сметка на симбиозата, например.

Седмици 1 и 2 можете да видите тук и тук.

Ден 15 – Симбиоза

Чак сега си давам сметка, че тази тема не е много подходяща за възрастта на Еми. Тя е на почти 4 и не успя да разбере напълно какво точно е симбиозата, но пък много се забавлява с лабиринта, който баща ѝ ѝ начерта, а това в крайна сметка е най-важното. Задачата ѝ беше да проследи пътя в лабиринта и да намери кои двойки животни живеят в симбиоза.

Ден 16 – Времето

За да отбележим темата за времето си направихме колело на времето, вдъхновено от метеорологичната станция на Гери от Letters From Mom. Нейната, разбира се, е супер професионална, супер красива и нямам търпение да излезе в продажба и да си я купим. Нашето колело си е направо аматьорско в сравнения с нейния проект.

Важното в случая е, че си поговорихме малко за слънцето, вятъра, дъжда и дъгата и че седмица по-късно колелото още е в действие и Еми мести стрелката при всяка смяна на времето.

Ден 17 – Сняг и лед

Тази игра е вдхновена от Криси от In mom’s slippers и децата много я харесаха. Всички занимания, включващи вода, пясък, пръст, плейдо, слайм, солено тесто, сензорни материали като ориз, леща и боб у нас жънат ненадминат успех. Децата играха цял час!!! със замразените животни. Еми пробва да разтопи леда със сол, но търпението не ѝ стигна, затова отиде да си вземе чука и да действа както си му е реда. Накрая пробвахме да доразтопим натрошените парчета лед с топла вода като тук вмъкнах един разговор за температурата и влиянието ѝ върху водата.

Ден 18 – Полюси

За тази игра използвахме магнити. В дървена кошница зарових дървени и пластмасови играчки, метални формични за бисквити, метални топчета и магнити от комплекта ни Geomag. (Постът не е спонсориран.) С помощта на един магнит Еми трябваше да събере всички метални или магнитни елементи. Демонстрирахме как противоположните полюси на магнитите се привличат, а еднаквите полюси се отблъскват. Поиграхме малко с топчетата, смяхме се на корем и всички останахме доволни.

Освен това направихме и опит за импровизиран компас с листо и игла. Според GPS-a се завъртя правилно, но едни малки бързи ръчички му попречиха да се задържи на правилното място и му дърпаха иглата с магнит.

Ден 19 – Рециклиране

Ден 19 прекарахме навън в гората и събрахме малко боклук, който разделихме и каквото можахме сложихме в казана за рециклиране. Ние редовно правим оборки и това не беше нещо ново за Еми, тя дори си има собствен litter picker, но беше хубава причина отново да повдигнем темата. Тя знае, че на боклуците мястото им не е в гората и много ентусиазирано ги прибира.

Ден 20 – Хранителна верига

Още преди 2 месеца бяхме споменали хранителните вериги и разглеждахме хранителна верига с участието на вълк. Дори ако не се лъжа ставаше въпрос за хранителна мрежа. Тя обаче е доста сложна за разбиране, затова реших да направим нещо съвсем простичко. В Pinterest има много идеи за хранителни вериги, но всички ми се видяха сложни и неподходящи за Еми, затова просто нарисувах няколко животни, участници в хранителна верига, изрязах ги и Еми трябваше да ги подреди в правилния ред. Бързо, лесно, интересно.

Ден 21 – Изчезнали видове

Идеята за тази игра ми се върти в главата от месеци, но все не стигах до реализирането ѝ. Исках да направя солено тесто, в което да запечатам частично няколко динозавъра, тестото да се втвърди и Еми да ги спаси с помощта на чук и четка.

Не се получи точно така – тестото остана меко, защото се заинатих и не го изсуших във фурната, а на двора на слънце; оставих го навън цяла нощ уж да доизсъхне, а то омекна още повече и накрая в ръцете си имах едно меко, начупено тесто с парчета динозавър, стърчащи от тук и там.

Времето си летеше, аз вече закъснявах с цял ден и затова просто взех една кутия, сложих разпадащите се вкаменелости, зарових с пясък и връчих една четка на Еми. Археологията май ѝ допадна – поне 20 минути си игра и луда радост се четеше в очите ѝ на всяко спасено динозавърче.


Това бяха заниманията ни за седмица 3 от Месец на Земята, надявам се да ви харесват. Ако имате въпроси или искате подробен пост за някоя от игрите, ми пишете в коментарите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.