Месец на Земята - Седмица 3

Месец на Земята - Седмица 3

И седмица 3 от Месец на Земята мина и сме все по-близко до края на предизвикателството. Игрите през изминалите седем дни се получиха интересни, някои имаха повече успех от други. Темите за изчезналите видове, леда и магнитите бяха тотален хит, за сметка на симбиозата, например.

Седмици 1 и 2 можете да видите тук и тук.

Ден 15 – Симбиоза

Чак сега си давам сметка, че тази тема не е много подходяща за възрастта на Еми. Тя е на почти 4 и не успя да разбере напълно какво точно е симбиозата, но пък много се забавлява с лабиринта, който баща ѝ ѝ начерта, а това в крайна сметка е най-важното. Задачата ѝ беше да проследи пътя в лабиринта и да намери кои двойки животни живеят в симбиоза.

View this post on Instagram

🌍 Ден 15 от #месецназемята – Симбиоза 🌍 С малко закъснение ви показвам лабиринта, който Алекс начерта, за да разбере Еми кои са двойките животни (и растения), които живеят в симбиоза: Риба клоун и анемония, египетски крокодил и птица дъждосвирец и пчела и цвете. 🐟🐝🌷🐊🐦 #earthmonth #earthday #letthemlearn #learnthroughplay #maze #symbiosis #playpandemic #децавкъщи #стойвкъщи #останисивкъщи #днесиграемна #децавкъщи #детскизанимания

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on

Ден 16 – Времето

За да отбележим темата за времето си направихме колело на времето, вдъхновено от метеорологичната станция на Гери от Letters From Mom. Нейната, разбира се, е супер професионална, супер красива и нямам търпение да излезе в продажба и да си я купим. Нашето колело си е направо аматьорско в сравнения с нейния проект.

Важното в случая е, че си поговорихме малко за слънцето, вятъра, дъжда и дъгата и че седмица по-късно колелото още е в действие и Еми мести стрелката при всяка смяна на времето.

View this post on Instagram

🌍 Ден 16 от #месецназемята – Времето 🌍 Днес си направихме колело на времето. Идеята е вдъхновена изцяло от метеорологичната станция на @g_boeva (нямам търпение да излезе в продажба, нашето колело е тотално аматьорско), но направена с подръчни материали. Изрязах кръг от бял картон и залепих слънце, облаци, капки дъжд, дъга. Използвах картон и цветни рошави телчета (pipe cleaners на английски, не знам как се казват на български), както и малко цяла прежда за вятъра. Завършихме я с дървена щипка за пране с розова стрелка, с която Еми да може да посочва какво е времето днес. ☀️☁️🌧🌩🌬🌈 #earthmonth #earthday #naturallearner #playpandemic #днесиграемна #децавкъщи #детскизанимания #останисивкъщи #стойвкъщи #каквоевреметоднес #weatherwheel #diyweatherwheel #whatstheweather

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on

Ден 17 – Сняг и лед

Тази игра е вдхновена от Криси от In mom’s slippers и децата много я харесаха. Всички занимания, включващи вода, пясък, пръст, плейдо, слайм, солено тесто, сензорни материали като ориз, леща и боб у нас жънат ненадминат успех. Децата играха цял час!!! със замразените животни. Еми пробва да разтопи леда със сол, но търпението не ѝ стигна, затова отиде да си вземе чука и да действа както си му е реда. Накрая пробвахме да доразтопим натрошените парчета лед с топла вода като тук вмъкнах един разговор за температурата и влиянието ѝ върху водата.

View this post on Instagram

🌍 Ден 17 от #месецназемята – Сняг и лед 🌍 Днешната игра е вдъхновена от @kristina_orsova 😋 Още преди няколко месеца видях идеите и за игри с топене и чупене на лед, но все не стигах до тях. Днешната тема беше перфектната причина да се впуснем в ледено приключение за спасяване на замръзнали животни. Пробвахме да разтопим леда със сол, но на Еми и липсваше търпение и сама отиде да си вземе чука 🔨 Кари пък с голямо удоволствие изучаваше мокрото и студено усещане на замръзналите мечки и тюлени, а и не пропусна да опита 🤷‍♀️ Как мина вашият леден ден? ❄❄❄ #earthmonth #earthday #letthemlearn #learnthroughplay #iceplay #waterplay #frozenanimals #melttheice #playpandemic #sensoryplay #sensoryexploration #messyplay #messyzone #stayhome #independentplay #останисивкъщи #днесиграемна #децавкъщи #детскизанимания #игрислед #сензорниигри

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on

Ден 18 – Полюси

За тази игра използвахме магнити. В дървена кошница зарових дървени и пластмасови играчки, метални формични за бисквити, метални топчета и магнити от комплекта ни Geomag. (Постът не е спонсориран.) С помощта на един магнит Еми трябваше да събере всички метални или магнитни елементи. Демонстрирахме как противоположните полюси на магнитите се привличат, а еднаквите полюси се отблъскват. Поиграхме малко с топчетата, смяхме се на корем и всички останахме доволни.

Освен това направихме и опит за импровизиран компас с листо и игла. Според GPS-a се завъртя правилно, но едни малки бързи ръчички му попречиха да се задържи на правилното място и му дърпаха иглата с магнит.

Ден 19 – Рециклиране

Ден 19 прекарахме навън в гората и събрахме малко боклук, който разделихме и каквото можахме сложихме в казана за рециклиране. Ние редовно правим оборки и това не беше нещо ново за Еми, тя дори си има собствен litter picker, но беше хубава причина отново да повдигнем темата. Тя знае, че на боклуците мястото им не е в гората и много ентусиазирано ги прибира.

View this post on Instagram

🌍 Ден 19 от #месецназемята – Рециклиране 🌍 Днес пекна слънце и излязохме на разходка в гората да съберем малко боклуци, а след това ги разпределихме в подходящите кофи за боклук. Мислех да правим и крафт проект с рециклируеми материали, но се забавихме в гората и ще остане за утре. Но пък прекарахме няколко часа на въздух. Определено имахме нужда от зеленината на дърветата, звуците на птичките и аромата на цъфналите диви зюмбюли. #earthmonth #earthday #littleexplorer #litterpicking #recycle #cleantheforest #plasticsucks #consciouschild

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on

Ден 20 – Хранителна верига

Още преди 2 месеца бяхме споменали хранителните вериги и разглеждахме хранителна верига с участието на вълк. Дори ако не се лъжа ставаше въпрос за хранителна мрежа. Тя обаче е доста сложна за разбиране, затова реших да направим нещо съвсем простичко. В Pinterest има много идеи за хранителни вериги, но всички ми се видяха сложни и неподходящи за Еми, затова просто нарисувах няколко животни, участници в хранителна верига, изрязах ги и Еми трябваше да ги подреди в правилния ред. Бързо, лесно, интересно.

View this post on Instagram

🌍 Ден 20 от #месецназемята – Хранителна верига 🌍 Днешната игра беше много проста – нарисувах и изрязах слънце, листа, гъсеница, жаба, змия, ястреб и гъби и бактерии, а Еми трябваше да ги подреди в правилния ред за тяхната хранителна верига. ☀️🌱🐛🐸🐍🦅🦠 Заниманието много се хареса и май ще го пробваме и с други хранителни вериги. #earthmonth #earthday #naturallearner #learnthroughplay #letthemlearn #foodchain #wildanimals #diytoys #playpandemic #unschooling #natureplay #mothernature #днесиграемна #децавкъщи #детскизанимания #останисивкъщи #стойвкъщи #хранителнаверига

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on

Ден 21 – Изчезнали видове

Идеята за тази игра ми се върти в главата от месеци, но все не стигах до реализирането ѝ. Исках да направя солено тесто, в което да запечатам частично няколко динозавъра, тестото да се втвърди и Еми да ги спаси с помощта на чук и четка.

Не се получи точно така – тестото остана меко, защото се заинатих и не го изсуших във фурната, а на двора на слънце; оставих го навън цяла нощ уж да доизсъхне, а то омекна още повече и накрая в ръцете си имах едно меко, начупено тесто с парчета динозавър, стърчащи от тук и там.

Времето си летеше, аз вече закъснявах с цял ден и затова просто взех една кутия, сложих разпадащите се вкаменелости, зарових с пясък и връчих една четка на Еми. Археологията май ѝ допадна – поне 20 минути си игра и луда радост се четеше в очите ѝ на всяко спасено динозавърче.

View this post on Instagram

🌍 Ден 21 от #месецназемята – Изчезнали видове 🌍 Този пост идва с ден закъснение и с него искам да ви покажа, че не винаги всичко се получава перфектно и навреме. Вчера по обяд приготвих солено тесто и скрих частично 2 динозавъра, едно динозавърско яйце и няколко камъка. Оставих ги навън на слънце и отидохме на нивата. Планът беше слънцето да си свърши работата и да изсуши тестото, а ние като се приберем след обяд всичко да е готово за планираната игра. Да, ама не. Тестото беше меко и беше ясно, че заниманието ще остане за следващия ден. Аз упорито не приех идеята на Алекс просто да го изсушим във фурната и го оставих навън, за да изсъхне през нощта. Да, ама не (втори дубъл). Сутринта тестото беше още по-меко заради влагата през нощта. Кой да се сети… #mombrain Днес след още много време във фурната (примирих се накрая) и на слънце тестото успя за стигне до полуизсъхнало състояние, затова към 4 и половина след обяд реших най-накрая да го използваме за замислената игра. Приготвих кутия с пясък. Разбира се, когато понечих да местя тестото, то се разпадна на парчета, затова бързо го зарових с още пясък с надеждата никой да не види. 🙈 Извиках Еми, връчих и една четка и археологическата мисия започна. Детето се радваше и игра поне 15 минути ➡️ мисията е изпълнена успешно! Та това, което исках да кажа в крайна сметка е, че невинаги всичко ни се получава перфектно. Много от игрите, които подготвям, не привличат вниманието на децата. Аз споделям успешните идеи, но това далеч не значи, че няма неуспешни такива. #keepingitreal #earthmonth #earthday #naturallearner #learnthroughplay #littlearchaeologist #dinosaurs #extinctanimals #dinoplay #digthedinos #messyplay #sandplay #playpandemic #останисивкъщи #днесиграемна #децавкъщи #детскизанимания

A post shared by wheresiyashines (@wheresiyashines) on


Това бяха заниманията ни за седмица 3 от Месец на Земята, надявам се да ви харесват. Ако имате въпроси или искате подробен пост за някоя от игрите, ми пишете в коментарите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.