Месец на Земята - Седмица 2

Месец на Земята - Седмица 2

Месец на Земята се оказва трудно, но много забавно предизвикателство. Да измисляш интересни игри и творчески занимания всеки ден по зададена тема е по-трудно, отколкото звучи. По принцип не го правя всеки ден, не мисля, че има и нужда. Вкъщи децата наблягат на спонтанната неструктурирана и недирижирана игра и 2-3 пъти седмично им организирам нещо по-структурирано. Но целта на предизвикателството е да ме изкара от зоната ми на комфорт и да ме мотивира да съм креативна, така че няма да се давам!

И седмица 2 мина, а аз още не съм се отказала. Мисля, че ще издържа до края и това ще е една малка победа за мен и голямо забавление и разнообразие за децата. Подробно за предизвикателството можете да прочетете тук, а постът от седмица 1 е тук.

Ето какво сътворихме през изминалата седмица:

Ден 8 – Замърсяване

Вкъщи често засягаме темата, защото по принцип се стараем да намалим негативното си влияние върху околната среда като се стараем да използваме ресурсите като вода и ток без разхищение, опитваме се да намалим боклука, който генерираме, компостираме, от време на време ходим да почистваме замърсени паркове.

За темата Замърсяване демонстрирахме какво се случва, когато има нефтен разлив. За целта смесих олио и какао и ги добавих към кутия с вода, лодка и морски животни. За да е достоверна илюстрацията добавих и няколко пластмасови боклука.

Задачата на Еми беше да почисти боклуците с пинсетата и след това да спаси и изкъпе животните с чиста вода и веро. Като всички игри, които включват вода, тази я погълна за минимум 1 час. Подобни сензорни занимания с вода, пясък, ориз, леща и други насипни продукти са перфектни за стимулиране на самостоятелна игра.

Ден 9 – Бактерии

Темата за ден 9 беше Бактерии. Дълго време се чудих какво да правим, първоначалната ми идея включваще рисуване, но се отказах. Исках нещо различно. Ето защо намерих графика на 3″добри” и 3″лоши” бактерии със сравнително лесни за копиране форми и приготвих 6 различни цвята домашно плейдо. На бялата дъска в детската стая написах ДОБРИ БАКТЕРИИ и ЛОШИ БАКТЕРИИ и нарисувах формите им. Целта от тук нататък беше да направим същите форми от плейдо, като междувременно обсъдихме как добрите бактерии ни помагат да си направим кисело мляко, квас и кисело зеле, а лошите бактерии ни разболяват. Може би трябваше да вметна, че добрите бактерии поддържат имунната ни система, но забравих. Ще го вмъкна в някой друг разговор някой път, не бързам за никъде.

След като направихме моделите (Еми направи само 2-3, не прояви желание за повече) си направихме и няколко смешни бактерии с очички. Разгледайте снимките по-долу да ги видите.

Ден 10 – Лава

В деня на тема лава буквално изрихнахме с 3 занимания.

Първо си направихме един научен експеримент като накарахме вулкана ни да изригне с микс от сода, веро, боя и оцет. Видеото вижте тук:

След това си направихме лава лампа в стъклена бутилка с помощта на вода, червена и оранжева боя, бебешко олио и таблетка разтворимо витамин Ц. Лампата е много успокояваща за гледане и изключително лесна за правене.

Последната трета част от предизвикателството беше лава слаймът, който обра всички точки и беше уважен на-много от Еми. Как да си го направите можете да видите тук и тук. Аз използвах рецептата с царевично нишесте, но и другият става много добре.

Вулканичната тема завършихме като изгледахме няколко видеа за вулканите и лавата. Еми беше впечатлена.

Ден 11 – Бедствие

Бедствието, което пресъздадохме беше земетресение. На масичката в двора си построихме град от дървен конструктор, добавихме коли, дървета, човек и няколко животни и след това земетресението го срути. Последваха няколко видеа за земетресения и цунамита на лаптопа, чрез които обяснихме що е то земетресение и защо се случва.

Ден 12 – Гора

В горския ден не ми хрумна никаква гениална идея а и бях изморена, затова прочетихме няколко книжки по темата и отметнахме задачката. Това е чарът на това предизвикателство. Няма нужда заниманията да са сложни и трудни за изпълнение, можете да ги интерпретирате според вашите интереси и въображение и нямат задължителен характер. Аз ги правя всеки ден, защото съм си поставила лична цел, но другите участници в предизвикателството се включват в темите избирателно.

Ден 13 – Вятър

Още като измислях темите знаех, че на тема вятър ще правим въртележка. Бяхме обещали на Еми така или иначе, та това беше причина най-накрая да се организираме. Тази задача обаче беше на баща ѝ. Хубаво е да имаш мъж, който разбира от инженерство. Въртележката стана страхотна и Еми не спира да и се радва вече цяла седмица.

Ден 14 – Дом

За последната тема от тази седмица – Дом, направихме къща на насекомите на Еми. Рециклирах стара картонена кутия и ролки от тоалетна хартия, от които направихме “стаите” на насекомите. След това от двора събрахме пръчки, трева и цветя и се развихрихме. И двете деца се включиха – Кари копираше кака си и се опитваше да пъха пръчките в ролките от хартия. Еми се въодушеви малко повече от очакването и подслони прасета и динозаври при буболечките.


 

Това е от мен за тази седмица, нямам търпение да ви споделя заниманията ни от следващата <3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.